Pripravite eno najbolj enostavnih ribjih jedi

Fish dish - roasted dorada with vegetables on wooden table
Foto: gbh007 iz iStock

Priprava ribe marsikoga prestraši. Zdi se občutljiva, komplicirana, hitro se lahko prepeče ali ostane surova…a naj te ne skrbi! Orada iz pečice je ena izmed najbolj enostavnih ribjih jedi. Potrebuješ le nekaj sestavin, malo potrpljenja in pečico.

Sestavine (za 2 osebi):

  • 1 velika orada (ali 2 manjši, očiščeni)

  • 2 stroka česna

  • 1 limona

  • nekaj vejic peteršilja ali timijana

  • oljčno olje, sol, poper

  • 3–4 srednje veliki krompirji

Postopek:

  1. Orado operi in obriši. V trebušno votlino vstavi rezine limone, drobno nasekan česen in zelišča. Kožo rahlo zareži in natri z oljem, soljo in malo popra.

  2. Če dodajaš krompir, ga najprej olupi in nareži na krhlje. Posoli ga, prelij z malo olja, dobro premešaj in daj v pekač. Pečico segrej na 180°C in krompir peci vsaj 15–20 minut preden dodaš ribo.

  3. Ko se krompir začne mehčati, dodaj orado v pekač (direktno na krompir) in peci še približno 20–25 minut. Če imaš pečico s programom za piščanca, izberi tega – riba se bo tako spekla bolj enakomerno, koža pa bo hrustljava. Program za ribe pogosto krompirja ne speče dovolj dobro.

  4. Če ne uporabljaš krompirja, v ogreto pečico položi samo orado in jo peci 20–25 minut. Čas se lahko razlikuje, zato opazuj. Vsaka pečica je drugačna, zato tukaj ni ultimativnega priporočila.

  5. Bonus: h krompirju lahko v pekač za več arome dodaš tudi nekaj češnjevih paradižnikov in čebule.

Zraven postrezi limono, zeleno solato ali preprosto blitvo s krompirjem. Naj ti zadiši po morju, brez panike in brez kompliciranja.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.