Limonin sorbet je lahka, osvežilna sladica, ki je kot nalašč za tople dni. Njegova kombinacija intenzivnega limoninega okusa, prijetne sladkosti in hladilnega učinka hitro prežene poletno utrujenost.
Poleg tega je sorbet brez mlečnih izdelkov, zato je primeren tudi za tiste, ki se izogibajo mlečnim maščobam ali so intolerantni na laktozo. Ta preprost recept ti bo pomagal pripraviti naravno, domačo sladico, ki navduši z vrhunsko svežino in čisto aromo limone.
Limonin sorbet
-
250 ml sveže iztisnjenega limoninega soka (pribl. 4–5 limon)
-
200 g sladkorja
-
250 ml vode
-
1 beljak (neobvezno – za bolj kremasto teksturo)
-
naribana lupinica ene bio limone
Kako narediti limonin sorbet?
-
Pripravi sirup: V kozici zavri vodo in sladkor. Mešaj, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Odstavi z ognja in pusti, da se sirup ohladi.
-
Dodaj limonin sok in lupinico: V ohlajen sirup vmešaj sveže iztisnjen limonin sok in naribano lupinico. Dobro premešaj. Mešanico postavi v hladilnik za vsaj 1–2 uri, da se res dobro ohladi.
-
(Neobvezno) Stepen beljak: Če želiš mehkejši, bolj zračen sorbet, tik pred zamrzovanjem narahlo vmešaj trdo stepen beljak.
-
Zamrzovanje: Če imaš strojček za sladoled, zmes vanj vlij in sledi navodilom naprave (pribl. 20–30 minut). Če nimaš strojčka, vlij zmes v plitvo posodo in jo postavi v zamrzovalnik. Vsake 30 minut z vilico dobro premešaj, da razbiješ ledene kristale. To ponavljaj 3–4 ure, dokler sorbet ni gladek in primerne strukture.
Namig za serviranje
Postrezi v ohlajenih kozarcih, lahko z lističem mete ali tanko rezino limone. Lahko pa direktno v prerezano limonino lupino. Za osvežitev ga lahko preliješ tudi s kapljico ohlajenega prosecca ali džina.
Novinar