
Do 3. septembra 2025 je mogoče oddati prijavo na drugo odpiranje Javnega razpisa za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026.
Javni razpis je bil v Uradnem listu objavljen 12. julija 2024, in sicer za obdobje dveh let. Ponudbe pa se zbirajo enkrat letno v roku, ki je določen v javnem razpisu.
V javnem razpisu se kot prednostni kriterij upošteva kakovost hrane in njena cena. Cilj javnega razpisa je študentom zagotoviti predvsem bolj zdravo in dostopno prehrano.
Več o javnem razpisu na povezavi razpisa.
Vstopni pogoji, ki jih mora izpolnjevati ponudnik
- ponudnik se na javni razpis prijavi z gostinskim obratom, ki je opredeljen v tretjem odstavku 4. člena Zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 93/07 – uradno prečiščeno besedilo in 26/14 – ZKme-1B in 52/16). Za lokal šteje gostinski obrat, razen obrata za pripravo in dostavo jedi oziroma javni zavod, ki ima med svojimi dejavnostni registrirano dejavnost restavracije in gostilne. Ponudnik v vlogi izpolni izjavo, s katero izjavlja, da izpolnjuje ta pogoj;
- gostinski obrat oziroma javni zavod mora obratovati. Z nudenjem subvencionirane študentske prehrane mora začeti 1. januarja oziroma prvi delovni dan v koledarskem letu, ki sledi koledarskemu letu, v katerem je odpiranje vlog. Ponudniku, ki z nudenjem študentske prehrane začne kasneje, se pogodba odpove. Izjemi sta višja sila (npr. izliv vode, požar) in renovacija lokala, če je ponudnik postal najemnik/upravljalec lokala 1. januarja. V primeru izjeme iz prejšnjega stavka mora z nudenjem subvencionirane študentske prehrane začeti najkasneje 1. marca oziroma prvi delovni dan v marcu v koledarskem letu, ki sledi koledarskemu letu, v katerem je odpiranje vlog; v nasprotnem primeru se pogodba odpove;
- gostinski obrat, s katerim se prijavlja, mora biti v njegovi lasti ali v najemu (velja tudi podnajem). Če je najemnik ali podnajemnik gostinskega obrata, mora izpolniti izjavo, da bo imel gostinski obrat v najemu oziroma podnajemu celotno razpisno obdobje. K izjavi mora priložiti kopijo najemne pogodbe ali pogodbe o podnajemu, veljavne najmanj na dan 1. januarja leta, ki sledi koledarskemu letu, v katerem je odpiranje vlog. Če je lastnik gostinskega obrata, mora izpolniti izjavo o lastništvu, v kateri izpolni tudi identifikacijski znak nepremičnine, ime katastrske občine in številko parcele, navedeni pogoj ni zahtevan za javne zavode;
- zagotavljati mora študentska kosila vsaj pet dni v tednu ali celoten obratovalni čas;
- zagotavljati mora študentska kosila vsaj štiri ure dnevno ali celoten obratovalni čas;
- zagotavljati mora vsaj 10 različnih študentskih kosil v tednu oziroma sorazmerni delež v primeru, da obratuje manj kot 5 dni na teden;
- zagotavljati mora vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega mora biti eno študentsko kosilo na dan brezmesno. Brezmesno študentsko kosilo se lahko v tednu ponovi večkrat. Mora pa zagotavljati vsaj dve različni brezmesni kosili na teden oziroma sorazmerni delež brezmesnih študentskih kosil v primeru, ko nudi prehrano manj kot 5 dni na teden;
- študentsko kosilo je sestavljeno najmanj iz glavne jedi in dveh dodatnih hodov, od katerih je eden solata, drugi pa sadje;
- najvišja vrednost subvencioniranega študentskega kosila je 9,00 EUR;
- zagotavljati mora obroke v vrednosti določeni v Pogodbi o zagotavljanju subvencionirane študentske prehrane.
Urednik portala Student.si