Ponudniki subvencionirane študentske prehrane se lahko prijavijo na razpis

Happy female student with backpack, headphones, smartphone and takeaway coffee standing over yellow studio background. Young lady ready for classes, chatting on cellphone
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Do 3. septembra 2025 je mogoče oddati prijavo na drugo odpiranje Javnega razpisa za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026.

Javni razpis je bil v Uradnem listu objavljen 12. julija 2024, in sicer za obdobje dveh let. Ponudbe pa se zbirajo enkrat letno v roku, ki je določen v javnem razpisu.

V javnem razpisu se kot prednostni kriterij upošteva kakovost hrane in njena cena. Cilj javnega razpisa je študentom zagotoviti predvsem bolj zdravo in dostopno prehrano.

Več o javnem razpisu na povezavi razpisa.

Vstopni pogoji, ki jih mora izpolnjevati ponudnik

  1. ponudnik se na javni razpis prijavi z gostinskim obratom, ki je opredeljen v tretjem odstavku 4. člena Zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 93/07 – uradno prečiščeno besedilo in 26/14 – ZKme-1B in 52/16). Za lokal šteje gostinski obrat, razen obrata za pripravo in dostavo jedi oziroma javni zavod, ki ima med svojimi dejavnostni registrirano dejavnost restavracije in gostilne. Ponudnik v vlogi izpolni izjavo, s katero izjavlja, da izpolnjuje ta pogoj;
  2. gostinski obrat oziroma javni zavod mora obratovati. Z nudenjem subvencionirane študentske prehrane mora začeti 1. januarja oziroma prvi delovni dan v koledarskem letu, ki sledi koledarskemu letu, v katerem je odpiranje vlog. Ponudniku, ki z nudenjem študentske prehrane začne kasneje, se pogodba odpove. Izjemi sta višja sila (npr. izliv vode, požar) in renovacija lokala, če je ponudnik postal najemnik/upravljalec lokala 1. januarja. V primeru izjeme iz prejšnjega stavka mora z nudenjem subvencionirane študentske prehrane začeti najkasneje 1. marca oziroma prvi delovni dan v marcu v koledarskem letu, ki sledi koledarskemu letu, v katerem je odpiranje vlog; v nasprotnem primeru se pogodba odpove;
  3. gostinski obrat, s katerim se prijavlja, mora biti v njegovi lasti ali v najemu (velja tudi podnajem). Če je najemnik ali podnajemnik gostinskega obrata, mora izpolniti izjavo, da bo imel gostinski obrat v najemu oziroma podnajemu celotno razpisno obdobje. K izjavi mora priložiti kopijo najemne pogodbe ali pogodbe o podnajemu, veljavne najmanj na dan 1. januarja leta, ki sledi koledarskemu letu, v katerem je odpiranje vlog. Če je lastnik gostinskega obrata, mora izpolniti izjavo o lastništvu, v kateri izpolni tudi identifikacijski znak nepremičnine, ime katastrske občine in številko parcele, navedeni pogoj ni zahtevan za javne zavode;
  4. zagotavljati mora študentska kosila vsaj pet dni v tednu ali celoten obratovalni čas;
  5. zagotavljati mora študentska kosila vsaj štiri ure dnevno ali celoten obratovalni čas;
  6. zagotavljati mora vsaj 10 različnih študentskih kosil v tednu oziroma sorazmerni delež v primeru, da obratuje manj kot 5 dni na teden;
  7. zagotavljati mora vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega mora biti eno študentsko kosilo na dan brezmesno. Brezmesno študentsko kosilo se lahko v tednu ponovi večkrat. Mora pa zagotavljati vsaj dve različni brezmesni kosili na teden oziroma sorazmerni delež brezmesnih študentskih kosil v primeru, ko nudi prehrano manj kot 5 dni na teden;
  8. študentsko kosilo je sestavljeno najmanj iz glavne jedi in dveh dodatnih hodov, od katerih je eden solata, drugi pa sadje;
  9. najvišja vrednost subvencioniranega študentskega kosila je 9,00 EUR;
  10. zagotavljati mora obroke v vrednosti določeni v Pogodbi o zagotavljanju subvencionirane študentske prehrane.
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.