Burger za 15 evrov, kruh iz Spara: razkritje, ki je razjezilo burger sceno

Single Brioche Burger bread bun sliced open shot from top view isolated on white background with clipping path
Foto: Anthony Boulton iz iStock

Na družbenih omrežjih in forumih je završalo po razkritju, da znani ponudnik Smash Ljubljana pri pripravi svojih burgerjev uporablja bombetke avstrijske blagovne znamke Ölz – enake, kot jih za približno evro na kos najdete v vsaki večji trgovini. Mnogi potrošniki so se ob tem vprašali, ali gre za poslovno strategijo ali preprosto zavajanje.

Burger scena v Sloveniji je v zadnjih letih doživela razcvet, a tudi nekaj padcev. Zaprtje verige Lars & Sven je nakazalo, da se časi spreminjajo: stroški rastejo, konkurenca je huda, pričakovanja potrošnikov pa vse višja. Danes burgerji v Ljubljani stanejo od 8 do 15 evrov, zato mnogi pričakujejo domače sestavine in lastno pripravo bombetk.

Na dogodku Odprta kuhna je ena od obiskovalk pod stojnico Smasha opazila pakete bombetk Ölz in zapisala: »Nedopustno se mi zdi, da burgerje iz kupljenega kruha prodajajo kot nekaj posebnega.« Podobna mnenja se množijo tudi na Redditu:

»Podobno je pri Žibertu, kjer imam “insider” info. Ko so začeli, vse narejeno tam, sedaj pa kupijo vse kar lahko. Zato pri meni velja, da ko se odpre nekaj novega imaš kako leto, nato pa ali hude podražitve/padec kakovosti, ali pa oboje skupaj.«

Iz Smasha odgovarjajo, da kruh Ölz uporabljajo že od začetka in tega nikoli niso skrivali. »Gre za preverjenega proizvajalca z visoko kakovostjo. Bombetke so bile izbrane po testiranju različnih ponudnikov,« pojasnjujejo.

Čeprav je uporaba industrijskih sestavin v gostinstvu nekaj vsakdanjega, je pri burgerjih očitno zadeva občutljivejša. Vsaj pri tistih, ki jih Slovenci dojemajo kot simbol domače kakovosti, ne kot kruh za en evro.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.