Zvišala se je vrednost študentskih bonov

navdušeno dekle

Od danes, 1. julija 2019, naprej bo veljal nov znesek subvencije za obrok študentske prehrane (študentski bon). Zvišal se je za 6 centov in zdaj znaša 2,69 evra (pred tem 2,63 evra).

Študentski obroki, namenjeni študentom v času študija, so sestavljeni iz državno subvencioniranega dela in doplačila. Ker se je zvišala vrednost subvencije, se je doplačilo znižalo za 6 centov.

Zakaj?Denar

Glede na Zakon o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji, bi se mogli transferji usklajevati dvakrat letno: v juliju in januarju, glede na rast cen življenjskih potrebščin (inflacijo) preteklih 6 mesecev po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.

Od januarja do konca junija je stopnja inflacije znašala 2,4 %, zato se spreminja tudi subvencija.

Inflacija 2018-19
Inflacija zadnjega leta, Statistični urad Republike Slovenije

Kaj pa pretekla leta?

To usklajevanje transferjev se zadnjih nekaj let ni uveljavljalo v praksi, razlog pa naj bi tičal v varčevalnih ukrepih gospodarske krize. Vmes so posegli Zakon za uravnoteženje javnih financ in zakoni o izvrševanju proračunov Republike Slovenije. Z zakonom o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 pa se bo po dolgem času uskladila tudi subvencija, pojasnjuje Študentska organizacija Slovenije.

Kaj ostaja enako?

Spremenila se je le višina bonov, enaka ostaja omejitev prehrane od 15. julija do vključno 15. avgusta in od 21. do 8. ure zjutraj.

Medvedek Pu za mizo

Spet se sonce svetlika skozi steklo slaščičarne, simfonija sambe simbolno slika solze sadja. Sreča. Svoboda.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.