Znanstveniki razvijajo novo metodo za odkrivanje gripe v obliki žvečilnega gumija ali pastile.
Ideja je, da bi molekularni senzor ob stiku z virusom sprostil okus timijana, kar bi omogočilo hitro in preprosto testiranje doma. Ekipa profesorja Lorenza Meinela z Univerze v Würzburgu je zasnovala senzor, ki temelji na virusnem proteinu influence – neuraminidazi. Ko virus reagira s senzorjem, se sprosti molekula timola (naravno prisotna v začimbi timijanu), oseba pa lahko zazna njegov okus.
V laboratorijskih testih, izvedenih na slini bolnikov z gripo, je senzor pokazal rezultate v približno 30 minutah. Če bodo klinične raziskave potrdile učinkovitost, bi se lahko čez nekaj let uporabljal kot hitri test v obliki žvečilnega gumija, posebej koristen v šolah, bolnišnicah in drugih tveganih okoljih.
Gripa je nalezljiva bolezen dihal, ki jo povzročajo virusi influence tipa A, B in C. Najpogosteje se pojavi pozimi in se širi s kapljicami, ko okuženi kihnejo ali kašljajo. Inkubacijska doba je kratka – le en do štiri dni – zato se lahko hitro razširi med ljudmi. Zanimivo je, da se virus gripe vsako leto nekoliko spremeni, zato cepivo redno posodabljajo. Pandemije gripe so v zgodovini povzročile ogromno žrtev – na primer španska gripa leta 1918, ki je zahtevala več milijonov življenj. Gripa ni isto kot prehlad: simptomi so hujši, vključujejo visoko vročino, bolečine v mišicah in izčrpanost. Ptice in prašiči so pogosto naravni gostitelji virusov gripe, zato lahko pride do novih sevov, ki se prenesejo na ljudi. Čeprav gripa običajno mine v nekaj dneh, je lahko nevarna za starejše, otroke in kronične bolnike. Preventiva ostaja cepljenje in dobra higiena rok.
Trenutno se gripa večinoma odkriva s hitrim testom brisa nosu, ki daje rezultat v manj kot pol ure, vendar znanstveniki verjamejo, da bi lahko »test na jeziku« postal še dostopnejši in bolj praktičen, poroča The Sun.
Novinar