7 nasvetov, kako izboljšati okus kave

Coffee and chocolate drinks with scattered coffee beans on a brown background.
Foto: igorr1 iz iStock

Kava je za mnoge nepogrešljiv del jutra, a okus včasih razočara. Na srečo lahko z nekaj preprostimi triki iz vsake skodelice izvabiš več okusa in arome.

Naj bo vsak požirek užitek. Vzemi si čas, poskusi katerega od nasvetov in si privošči res dobro skodelico kave!

Uporabi sveža zrna

Kava začne izgubljati aromo že nekaj dni po mletju. Kupuj cela zrna in jih zmlji tik pred pripravo. Izberi kakovostno, sveže praženo kavo, po možnosti lokalno.

Prava mera

Razmerje med kavo in vodo je ključno. Priporočeno je približno 1 žlica kave na 1,5 dcl vode. Preizkusi različna razmerja in najdi svojo idealno kombinacijo.

Filtrirana voda

Kava je 98 % voda — če je ta klorirana ali trda, bo to vplivalo na okus. Uporabi filtrirano ali ustekleničeno vodo.

Ustrezna temperatura

Idealna temperatura vode za pripravo kave je med 90°C in 96°C. Vrela voda lahko kavo zažge, prehladna pa je ne izluži dovolj.

Čista oprema

Ostanki olja in stara usedlina vplivajo na okus. Redno čisti svoj kavni aparat, ročni filter ali »French press«.

Dodaj ščepec soli

Malo soli lahko ublaži grenkobo in poudari naravno sladkobo kave. Podobno kot pri Coca-Coli. Ampak res le ščepec!

Eksperimentiraj z dodatki

Cimet, kardamom ali celo košček temne čokolade v skodelici lahko pričarajo presenetljivo bogat okus.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.