Ali je čebulo pametno hraniti v hladilniku?

storing onions in the vacuum packaging on the shelves of the refrigerator
Foto: Grigorenko iz iStock

Čebula skoraj vedno najde svoje mesto v kuhinji, a kljub pogosti uporabi ni vedno jasno, kam sodi po nakupu. Ali jo pustiti na pultu ali pospraviti v hladilnik, je odvisno predvsem od njenega stanja in načina uporabea.

Čebula v hladilniku, ja ali ne?

Cele, neolupljene čebule ni priporočljivo hraniti v hladilniku. Najbolje se obnese v suhem, temnem in dobro prezračenem prostoru pri sobni temperaturi. Hladno in vlažno okolje hladilnika lahko povzroči, da se čebula hitreje zmehča, začne plesneti ali celo kaliti. Poleg tega čebula v hladilniku lažje vpija vonjave drugih živil.

Drugače je pri narezani ali olupljeni čebuli. Takrat jo je treba shraniti v hladilniku, najbolje v nepredušni posodi ali dobro zaviti v vrečko za živila, da preprečimo širjenje vonja in izsuševanje. Tako shranjena čebula je uporabna še nekaj dni.

Fresh onion background. Blank for design, copy space, print for label
Foto: Larisa Stefanuyk iz iStock

Kaj pa posebne vrste čebule?

Posebna izjema so mlade čebule in šalotke, ki so bolj občutljive. Te lahko hranimo v hladilniku, kjer bodo ostale sveže dlje časa, če so pravilno zaščitene pred vlago.

Pomembno je tudi, da čebule ne shranjujemo skupaj s krompirjem. Krompir oddaja vlago in pline, ki pospešujejo kvarjenje čebule.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.