Ali moramo jajca hraniti v hladilniku?

Close up of a man putting fresh eggs into refrigerator.
Foto: Ladanifer iz iStock

V trgovinah jajca pogosto stojijo na policah pri sobni temperaturi, doma pa jih večina ljudi takoj pospravi v hladilnik. Zakaj ta razlika?

Jajce ima naravno zaščito v tanki ovojnici, ki preprečuje vstop bakterij. Pri nas in širše v Evropi jajc pred prodajo večinoma ne perejo, zato ta zaščita ostane in jajca lahko nekaj časa varno stojijo pri sobni temperaturi. Prav zato evropska zakonodaja celo prepoveduje, da bi jih v trgovini shranjevali v hladilniku. Tako se izognejo temperaturnim nihanjem in kondenzaciji, ki bi povečala tveganje za okužbo.

Kako pa je drugod po svetu?

V ZDA je zgodba drugačna. Tam jajca obvezno operejo, s tem pa odstranijo zaščitni sloj. Posledično jih morajo hladiti že od pakiranja dalje, sicer bi hitro postala nevarna za uživanje.

Kaj pa doma? Čeprav jajca pri sobni temperaturi zdržijo nekaj dni, je za daljše shranjevanje hladilnik najbolj varna izbira. V njem ostanejo sveža dlje časa, manj je možnosti za razvoj bakterij, kakovost beljaka in rumenjaka pa ostane bolj stabilna. Shranjujte jih v originalni embalaži, najbolje na notranjih policah, ne v vratih hladilnika.

Skratka: v trgovini brez skrbi kupite jajca s police, doma pa jih raje hranite na hladnem. Tako boste zmanjšali tveganje in ohranili njihovo svežino.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.