Eno sestavino dodajte kumarični solati in postala bo najbolj hrustljava

Cucumber salad in Chinese style. Salad with cucumbers and chili pepper. Chinese salad with cucumber.
Foto: Oksana Shyriaieva iz iStock

Kumarična solata je pogosta izbira na poletnih druženjih in piknikih, saj zaradi osvežilnega okusa in lahkotnosti predstavlja idealen dodatek k jedem z žara. Kljub enostavni pripravi se pogosto zgodi, da solata zaradi visoke vsebnosti vode v kumarah postane razmočena in puste arome.

Pravilna priprava kumar za večjo hrustljavost

Da bi se temu izognili, je tukaj nekaj preprostih trikov za pripravo popolne solate. Ključnega pomena je predhodna obdelava kumar. Rezine kumare je priporočljivo nasoliti in položiti v cedilo, skupaj z dodatkom ledu, nato pa jih obtežiti s težkimi predmeti, na primer konzervami. Postopek traja približno 15 minut in služi temu, da sol iz kumar izvleče odvečno vodo, led pa pripomore k ohranitvi hrustljavosti.

Koriandrova semena kot skrivna sestavina

Za izboljšanje okusa solate se priporoča uporaba prepraženih in zdrobljenih semen koriandra. Koriandrova semena, ki jih običajno najdemo v začimbnih predalih, v solato vnesejo prijeten svež citrusni ton in globoko zemeljsko aromo. Ta dodatek je še posebej učinkovit pri pripravi tako kremastih kot tudi kislih kumaričnih solat.

Praženje semen pred uporabo poudari njihov aromatični profil, drobljenje pa doda tudi prijetno teksturo. Po potrebi se lahko uporabi tudi že mleta semena, vendar pražena in sveže zdrobljena semena zagotavljajo najboljši učinek.

V tradicionalnih receptih za kumarične solate so pogosto prisotni koper, kis in sol, vendar se mnogi pritožujejo, da okus sčasoma zbledi. Dodatek koriandra se je izkazal kot učinkovita rešitev, saj ohranja izrazit okus tudi po daljšem shranjevanju v hladilniku.

cook cutting fresh cucumber into slices, Polish cuisine
Foto: Pawel Kacperek iz iStock

Torej, pri pripravi kumarične solate nikar ne pozabi:

  • Kumare predhodno nasoliti in ohladiti svežino z dodanim ledom,
  • uporabiti prepražena in zdrobljena semena koriandra,
  • solato sestaviti tik pred postrežbo, da se ohrani čim več hrustljavosti.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko kumarična solata ostane sveža, okusna in hrustljava tudi več ur po pripravi, kar jo naredi idealno za vsako poletno druženje.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.