Kako pravilno shranjevati jajca? Mnogi to počnejo narobe …

Hand Pick chicken egg from egg carton box into refrigerator, eggs on shelf of cold storage
Foto: jarabee123 iz iStock

Jajca so osnovno živilo v skoraj vsaki kuhinji, a pogosto jih shranjujemo nepravilno. Pravilno shranjevanje je namreč pomembno tako za varnost kot za ohranjanje svežine in okusa.

Kje je najbolje imeti jajca?

Najbolje jih je hraniti v hladilniku, pri stalni temperaturi. Jajca so občutljiva na temperaturna nihanja, zato jih ni priporočljivo puščati na kuhinjskem pultu ali na vratih hladilnika, kjer se temperatura ob odpiranju pogosto spreminja. Idealno mesto je notranja polica hladilnika.

Jajca shranjujemo v originalni embalaži. Kartonska škatla jih ščiti pred udarci, preprečuje vpijanje vonjav drugih živil in hkrati pomaga ohranjati primerno vlažnost. Prav tako je smiselno, da jih hranimo s koničastim delom navzdol, saj tako rumenjak ostane bolj na sredini jajca in se počasneje stara.

Close up of a man putting fresh eggs into refrigerator.
Foto: Ladanifer iz iStock

Jajc ne smemo oprati

Jajc pred shranjevanjem ne umivamo. Lupina ima naravno zaščitno plast, ki preprečuje vdor bakterij. Če jajce operemo, to zaščito odstranimo in s tem povečamo tveganje, da se predčasno pokvarijo. Če je jajce umazano, ga je bolje očistiti tik pred uporabo.

Rok uporabe velja le ob pravilnem shranjevanju. Če nismo prepričani o svežini, lahko opravimo preprost test z vodo. Sveže jajce potone, starejše pa se začne dvigovati.

S pravilnim shranjevanjem jajca ostanejo varna, okusna in uporabna dlje časa.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.