Miklavževi parklji: preprost recept, ki vedno uspe

gingerbread men in a cafe
Foto: ksena32 iz iStock

Miklavžev večer skoraj ne mine brez dišečih parkljev – mehkih, rahlo sladkih figuric, ki po tradiciji spremljajo dobrega svetnika. Namesto da jih kupite, jih lahko letos pripravite doma in v kuhinji pričarate pravo praznično vzdušje. Recept je preprost in zato uspe tudi začetnikom.

Sestavine za približno 10 parkljev

  • 500 g mehke bele moke (po želji polovica mehke, polovica ostre)
  • 250 ml toplega mleka
  • 80 g sladkorja
  • 80 g stopljenega masla
  • 1 jajce
  • 1 zavitek suhega kvasa (ali 25 g svežega)
  • Ščepec soli
  • Naribana lupinica bio limone (neobvezno)
  • Rozine in mandlji za dekoracijo
  • Po želji: vanilja ali cimet za bogatejši okus

Priprava kvasa

Če uporabljate svež kvas, ga raztopite v toplem mleku z žličko sladkorja in pustite, da se speni. Pri suhem kvasu ga preprosto vmešate v moko.

V skledo presejte moko, dodajte sladkor, sol in limonino lupinico. V sredini naredite jamico, dodajte kvas, toplo mleko, maslo in jajce. Zamesite gladko, mehko testo, ki se ne lepi na roke. Testo pokrijte in pustite vzhajati približno eno uro, da naraste na dvojno količino.

Vzhajano testo razdelite na deset delov. Iz vsakega oblikujte parklja – naredite trup, glavo, roke in noge. Rozine služijo kot oči, mandlji kot zobje ali rogovi. Pri oblikovanju se prepustite ustvarjalnosti: otroci pri tem še posebej uživajo.

  • Ste brez idej za Miklavževa darila? Preverite te ideje.

Pečenje

Parklje položite na pekač in jih pustite še 15 minut počivati. Nato jih premažite z mešanico mleka in rumenjaka. Pecite 20–25 minut pri 180 °C, da lepo porjavijo.

Ko se ohladijo, jih lahko postrežete kar tako ali ob toplem napitku.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.