Najbolj preprost recept za bezgov sirup

In spring, elderberry blooms in the wild
Foto: Orest Lyzhechka iz iStock

Za pripravo bezgovega sirupa potrebujete le cvetove bezga in nekaj osnovnih sestavin, rezultat pa je odličen sirup, ki ga lahko uporabljate za limonade, koktajle ali kot dodatek sladicam.

Sestavine

  • 30–40 bezgovih cvetov

  • 2 litra vode

  • 2 kg sladkorja

  • 2 limoni

  • 50 g citronske kisline

Priprava

  1. Bezgove cvetove nežno otresite in po potrebi ročno očistite. Ne jih prati pod vodo, saj bi s tem izgubili veliko arome.

  2. V večji lonec nalijte vodo in dodajte narezani limoni (z olupkom) in bezgove cvetove. Pokrijte in pustite stati 24 ur na hladnem.

  3. Naslednji dan tekočino precedite skozi gazo ali gosto cedilo v čist lonec. Dobro ožemite cvetove in limone, da iztisnete ves sok.

  4. Dodajte sladkor in citronsko kislino. Počasi segrevajte do vretja in ob stalnem mešanju kuhajte nekaj minut, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

  5. Vroči sirup natočite v steklenice ali kozarce, dobro zaprite in shranite v hladen, temen prostor.

Sirup lahko v hladilniku zdrži več tednov, če pa ga konzervirate pravilno, tudi več mesecev. Za postrežbo ga preprosto razredčite z vodo, dodajte led, meto ali rezino limone.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.