
Za pripravo bezgovega sirupa potrebujete le cvetove bezga in nekaj osnovnih sestavin, rezultat pa je odličen sirup, ki ga lahko uporabljate za limonade, koktajle ali kot dodatek sladicam.
Sestavine
-
30–40 bezgovih cvetov
-
2 litra vode
-
2 kg sladkorja
-
2 limoni
-
50 g citronske kisline
Priprava
-
Bezgove cvetove nežno otresite in po potrebi ročno očistite. Ne jih prati pod vodo, saj bi s tem izgubili veliko arome.
-
V večji lonec nalijte vodo in dodajte narezani limoni (z olupkom) in bezgove cvetove. Pokrijte in pustite stati 24 ur na hladnem.
-
Naslednji dan tekočino precedite skozi gazo ali gosto cedilo v čist lonec. Dobro ožemite cvetove in limone, da iztisnete ves sok.
-
Dodajte sladkor in citronsko kislino. Počasi segrevajte do vretja in ob stalnem mešanju kuhajte nekaj minut, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
-
Vroči sirup natočite v steklenice ali kozarce, dobro zaprite in shranite v hladen, temen prostor.
Sirup lahko v hladilniku zdrži več tednov, če pa ga konzervirate pravilno, tudi več mesecev. Za postrežbo ga preprosto razredčite z vodo, dodajte led, meto ali rezino limone.
Novinar