Najbolj preprost recept za kremšnito: klasična sladica z okusom nostalgije

Traditional Slovenian dessert - slice of cream cake called Kremna Rezina or Kremsnita.Bled lake,Slovenia,Europe
Foto: Micolino iz iStock

Kremšnita je ena najbolj priljubljenih slovenskih sladic, znana po svoji nežni vaniljevi kremi, puhasti smetani in hrustljavem listnatem testu. Čeprav deluje zahtevno, jo lahko brez težav pripravite doma!

Sestavine (za 10 kosov)

Testo:

  • 500 g listnatega testa

Vaniljeva krema:

  • 1 l mleka

  • 8 rumenjakov

  • 200 g sladkorja

  • 2 vaniljeva sladkorja

  • 100 g jedilnega škroba

  • 10 g želatine + 100 ml vode

Smetana:

  • 500 ml sladke smetane

  • 2 žlici sladkorja v prahu

Za posip:

  • Sladkor v prahu

Postopek

1. Testo:
Listnato testo razvaljamo na dva lista. Enega spečemo celega, drugega narežemo na kvadrate in spečemo posebej. Pečemo 10–15 minut pri 200°C.

2. Krema:
Rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor in škrob zmešamo z malo mleka. Preostalo mleko zavremo, nato vanj zlijemo zmesin kuhamo do goste kreme. Dodamo še stopljeno želatino. Kremo vlijemo na spodnjo plast testa in počakamo, da se ohladi.

3. Smetana:
Stepemo sladko smetano s sladkorjem in namažemo čez ohlajeno vaniljevo kremo.

4. Zaključek:
Na vrh položimo kvadrate testa in posujemo s sladkorjem v prahu. Pred serviranjem hladimo vsaj 2 uri.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.