
Bogata temna vroča čokolada je lahko prijetna poslastica za božične dni. Pri tej različici se okus opira predvsem na kakovost kakava in aromo prave čokolade, saj je količina sladkorja občutno znižana.
Napitek ni le odličen za hladne večere, je tudi nizkokaloričen, zato ga lahko pripravimo brez slabe vesti.
Sestavine za 2 skodelici
-
4 dl mleka ali rastlinskega napitka (npr. mandljevega ali ovsenega)
-
20 g kakovostnega grenkega kakava
-
40 g temne čokolade z vsaj 70 % kakava
-
5 do 10 g rjavega sladkorja ali eritritola
-
1 g mletega cimeta
-
1 g soli
-
Po želji: 1 g vanilijevega ekstrakta
Postopek
Mleko počasi segrevamo na srednji temperaturi. Preden zavre, v manjši skodelici razmešamo kakav s približno dvema žlicama toplega mleka, da dobimo gladko pasto brez grudic. To pasto vmešamo nazaj v kozico.
Dodamo nasekljano temno čokolado in mešamo, dokler se popolnoma ne stopi. Za blago sladkobo dodamo izbrano sladilo, količino pa po želji prilagodimo, saj je napitek namenoma zasnovan z nizkim deležem sladkorja.
Na koncu vmešamo še ščepec cimeta in soli. Mešanico segrevamo še minuto ali dve, da postane žametno gosta. Če želimo bolj kremasto teksturo, lahko del mleka nadomestimo s smetano ali kokosovim mlekom.
Vročo čokolado nalijemo v skodelice in postrežemo takoj. Za rahlo aromo lahko po vrhu posujemo še kanček kakava ali dodamo majhen košček temne čokolade, ki se počasi stopi med pitjem.
Novinar



