Ne nasedajte! Piškoti, ki jih imamo za ‘domače’, skrivajo šokantne sestavine

Gingerbread, Linzer and other types of Christmas cookies on a white plate, a festive tablecloth, an Advent wreath and a white decorative house with a burning candle in the background. Selective focus
Foto: KatuSka iz iStock

Piškoti so na policah pogosto videti privlačni, a videz še ne odraža kakovosti. Da izberemo izdelek, ki je zares dober, moramo pogledati predvsem sestavine. Še posebej pri piškotih, ki se predstavljajo kot »domači«, saj takšni izdelki ne bi smeli vsebovati cenenih nadomestkov ali dodatkov, ki jih pri domači peki nikoli ne uporabljamo.

Maslo

Prvo pravilo je izbira piškotov z maslom. Maslo ustvari značilen okus in prijetno drobljivo teksturo, ki je margarina ne more nadomestiti. Če je na embalaži navedeno palmino olje, rastlinska maščoba ali margarina, je to znak, da izdelek ni najvišje kakovosti. Pri »domačih« piškotih je uporaba margarine še posebej neprimerna, saj bi morali takšni piškoti temeljiti na tradicionalnih receptih. Margarina je tudi zelo nezdrava.

Veliko sestavin je lahko slab znak

Druga pomembna stvar je dolžina seznama sestavin. Kakovostni piškoti vsebujejo le osnovne sestavine, kot so moka, maslo, jajca in sladkor. Če na seznamu najdemo stabilizatorje, emulgatorje, umetne arome ali barvila, gre za izdelek, ki je narejen s ciljem daljšega roka trajanja in nižje cene. V domačih receptih teh dodatkov ne potrebujemo in enako bi moralo veljati za industrijsko različico, ki nosi takšno ime.

Kakovost kakava

Pri čokoladnih ali kakavovih piškotih je dobro preveriti, ali vsebujejo pravo čokolado in kakovosten kakav. Izdelki, ki uporabljajo čokoladne nadomestke ali kakav z nizko vsebnostjo kakavovih delcev, imajo običajno bolj plitek okus. Na nižjo kakovost kaže tudi prisotnost glukoznega sirupa ali drugih cenenih sladil.

Ojačevalci okusa

Kakovostni piškoti ne potrebujejo ojačevalcev okusa ali arom. Njihov vonj in okus izhajata iz kakovostnih surovin, ne iz dodatkov. Tudi cena je lahko pokazatelj: izdelki, narejeni z maslom in pravo čokolado, so praviloma nekoliko dražji, kar je razumljivo, saj dobre sestavine stanejo več.

Ko dobro razumemo seznam sestavin, lahko enostavno prepoznamo razliko med piškoti, ki so le videti domači, in tistimi, ki to zares so.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.