
Ko pomlad potrka na vrata, se na tržnicah in vrtovih ponovno znajdejo težko pričakovane sezonske dobrote. Med njimi kraljujejo šparglji – nežno zeleni ali aristokratsko beli poganjki, ki s svojo svežino, prefinjenim okusom in hranilno vrednostjo navdušujejo ljubitelje kulinarike.
Šparglji so izredno vsestranski: iz njih lahko pripravimo lahkotne juhe, hitro popečene priloge, bogate glavne jedi ali celo rahlo presenetljive sladice. Poleg tega so odlični za razstrupljanje in vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov (A, C, E, K) ter folne kisline.
Nasveti za nakup in shranjevanje
Pri nakupu bodite pozorni na čvrstost stebel in svežino konic. Izogibajte se mehkim, upognjenim špargljem. Doma jih porabite čim prej, najbolje v 2–3 dneh. Shranite jih v hladilniku, ovite v vlažno krpo ali z dnom, potopljenim v kozarec vode.
Šparglji so več kot le priljubljena spomladanska sestavina – so simbol novega začetka, očiščenja in svežine. Njihova vsestranskost nam omogoča ustvarjanje preprostih, zdravih in estetsko dovršenih jedi. Naj vas pomlad navdihne k ustvarjanju v kuhinji – in morda bo prav šopek špargljev tisto, kar vas bo vsak dan znova spomnilo, kako slastno je lahko prebujanje narave. V nadaljevanju vam predstavljamo pet izvrstnih pomladanskih jedi s šparglji, ki bodo navdušile tako izkušene gurmane kot začetnike v kuhinji.
1. Kremna špargljeva juha z limono in drobnjakom
Začnimo s klasiko, ki nikoli ne razočara. Ta kremna juha je idealen uvod v vsak pomladni obrok – lahkotna, dišeča in elegantno zelenkasta.
Sestavine:
-
500 g zelenih špargljev
-
1 šalotka
-
1 žlica olivnega olja
-
750 ml zelenjavne jušne osnove
-
1 žlica limoninega soka
-
Naribana limonina lupinica (po okusu)
-
2 žlici sladke smetane (neobvezno)
-
Sol in poper po okusu
-
Svež drobnjak za posip
Postopek: Najprej pripravimo šparglje – za juho bomo uporabili približno 500 gramov zelenih špargljev. Odrežemo oleseneli del (najlažje s tem, da špargelj rahlo prelomimo – odlomil se bo točno na pravem mestu), stebla pa narežemo na manjše koščke. V srednje veliki kozici segrejemo žlico olivnega olja in dodamo eno drobno nasekljano šalotko. Ko šalotka postekleni, dodamo narezane šparglje in jih na hitro popražimo. Nato zalijemo z okoli 750 ml zelenjavne jušne osnove in kuhamo približno 10 do 15 minut, da se šparglji povsem zmehčajo. S paličnim mešalnikom juho gladko spasiramo, dodamo sol, poper po okusu, za osvežilno noto pa še žlico limoninega soka in ščep naribane lupinice. Juho obogatimo z žlico sladke smetane (če želimo bolj kremast učinek) ter posujemo z drobnjakom.

2. Špargljeva rižota z belim vinom in parmezanom
Rižota je vedno dobra izbira, ko želimo ustvariti nekaj toplega in tolažilnega, a hkrati nežnega. Šparglji so v tej jedi zvezde – njihov okus se čudovito preplete s kremasto teksturo riža in slanostjo sira.
Sestavine:
-
300 g arborio riža
-
300 g zelenih špargljev
-
1 čebula
-
1 žlica masla
-
1 dl suhega belega vina
-
Približno 1 l zelenjavne jušne osnove
-
3–4 žlice naribanega parmezana
-
1 žlička masla (za konec)
-
Sol in poper po okusu
Za pripravo rižote najprej zavremo približno liter zelenjavne jušne osnove in jo pustimo na nizkem ognju. Nato v večji ponvi segrejemo žlico masla in dodamo nasekljano čebulo. Ko ta postekleni, dodamo 300 g arborio riža ter ga nekaj minut pražimo, da postekleni. Prilijemo deciliter suhega belega vina in mešamo, dokler tekočina ne izpari. Počasi pričnemo dolivati vročo jušno osnovo – zajemalko za zajemalko, vedno znova, ko riž vsrka tekočino. Medtem očistimo šparglje – približno 300 g – jih narežemo na 3–4 cm dolge kose in jih po desetih minutah kuhanja rižote dodamo k rižu. Kuhamo še približno 8–10 minut, da se riž skuha “al dente”, šparglji pa ostanejo prijetno hrustljavi. Na koncu vmešamo še nekaj žlic naribanega parmezana, žličko masla in po želji nekaj sveže mletega popra.

3. Tople špargljeve testenine z limonino rikoto in pinjolami
Ta jed je kot nalašč za hiter, a okusen pomladni obrok. Z nekaj kakovostnih sestavin ustvarimo presenetljivo harmonično kombinacijo – nežne šparglje, svežo limonino rikoto in oreškasto hrustljave pinjole.
Sestavine:
-
400 g testenin (fusilli, tagliatelle ali podobne)
-
300 g zelenih špargljev
-
2 stroka česna
-
1 žlica olivnega olja
-
250 g rikote
-
1 žlica limoninega soka
-
Naribana limonina lupinica (po okusu)
-
Pest pinjol
-
Sol in poper po okusu
-
Sveža bazilika (neobvezno)
Postopek: Za štiri porcije zavremo večji lonec osoljene vode in vanj stresemo 400 g testenin (najbolje se obnesejo fusilli ali tagliatelle). Medtem v ponvi segrejemo žlico olivnega olja in dodamo 2 nasekljana stroka česna ter približno 300 g narezanih zelenih špargljev. Pražimo jih nekaj minut, da se rahlo zmehčajo, a ohranijo barvo in čvrstost. V majhni skledi zmešamo 250 g rikote, naribano limonino lupinico, žlico limoninega soka in ščepec soli. Posebej v suhi ponvi na hitro prepražimo pest pinjol, da zadišijo in postanejo zlato rjave. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo, prihranimo malo vode od kuhanja, nato pa jih zmešamo s šparglji, limonino rikoto in po potrebi dodamo žlico vode, da se omaka lepo poveže. Na vrh potresemo pinjole in po želji nekaj lističev sveže bazilike.

4. Pečeni šparglji s pršutom in poširanim jajcem
To je prefinjena jed, ki se postreže kot predjed ali brunch. Pečeni šparglji razvijejo bolj intenziven, oreškast okus, v kombinaciji s slanim pršutom in mehko rumenjakovo sredico poširanega jajca pa ustvarijo pravo eksplozijo okusov.
Sestavine:
-
400 g zelenih špargljev
-
4 jajca
-
4 rezine pršuta
-
1 žlica olivnega olja
-
1 žlica kisa (za poširanje jajc)
-
Sol in sveže mlet poper
-
Balzamični kis (neobvezno)
Postopek: Pečico segrejemo na 200 °C. Na pekač položimo 400 g zelenih špargljev (predhodno očiščenih in razporejenih v eni plasti), jih pokapamo z olivnim oljem, solimo in popramo ter pečemo 10–15 minut, da rahlo porjavijo. Medtem pripravimo poširana jajca: v široki kozici zavremo vodo z žlico kisa. Jajce ubijemo v manjšo skodelico, nato pa ga nežno vlijemo v vodo in kuhamo približno 3 minute, da beljak zakrkne, rumenjak pa ostane tekoč. Pečene šparglje serviramo na krožnik, ovijemo s tanko rezino pršuta, položimo poširano jajce na vrh in po želji začinimo s sveže mletim poprom ter nekaj kapljicami balzamičnega kisa.

5. Quiche s šparglji, kozjim sirom in mladimi špinačnimi listi
Če imate radi jedi iz pečice, ki so dobre tako tople kot hladne, je ta quiche prava izbira. Odlično se obnese tudi kot piknik jed ali elegantna izbira za kosilo na vrtu.
Sestavine za testo:
-
250 g moke
-
125 g hladnega masla (narezanega na kocke)
-
1 jajce
-
Ščepec soli
Za nadev:
-
3 jajca
-
200 ml sladke smetane
-
200 g zelenih špargljev
-
100 g kozjega sira (nadrobljenega)
-
Pest sveže špinače
-
Sol, poper in muškatni orešček po okusu
Postopek: Najprej pripravimo krhko testo. Zmešamo 250 g moke, ščepec soli, 125 g masla (hladnega in narezanega na kocke) ter eno jajce. Hitro zgnetemo in pustimo počivati v hladilniku 30 minut. Nato testo razvaljamo in obložimo okrogel pekač za pito (premera približno 24 cm). Na testo položimo papir za peko in nekaj suhih stročnic ter pečemo 10 minut pri 180 °C. Medtem pripravimo nadev. V skledi stepemo 3 jajca, dodamo 200 ml sladke smetane, sol, poper in ščepec muškatnega oreščka. Vmešamo še pest sveže špinače in 100 g nadrobljenega kozjega sira. Na napol pečeno testo položimo približno 200 g narezanih špargljev in prelijemo z jajčno zmesjo. Pečemo še 25–30 minut, da se nadev strdi in rahlo zlato zapeče. Postrežemo toplo ali hladno, z listnato solato.

Novinar