Ta grški piščanec je preprost za pripravo in bogat z aromami, ki spominjajo na mediteranske počitnice. Odlično se poda s solato ali pečeno zelenjavo.
Kaj potrebujete za grški piščanec z limono?
-
4 piščančja stegna (z ali brez kosti)
-
3 limone (sok)
-
4 stroki česna, drobno sesekljani
-
3 žlice oljčnega olja
-
1 žlička origana (svežega ali suhega)
-
1 žlička rožmarina (svežega ali suhega)
-
Sol in sveže mlet črni poper po okusu
-
Svež peteršilj za okras
Piščančja stegna so odlična izbira, ker jih je zelo težko prepeči. Ostanejo sočna in omogočajo več maneverskega prostora, dočim ko se prsi hitro presušijo.
Kako pripraviti jed?
-
V večji skledi zmešaj limonin sok, oljčno olje, sesekljan česen, origano, rožmarin, sol in poper.
-
Piščančje kose dobro premaži z marinado in jih postavi v globok pekač. Svetujemo ovalno keramično posodo za peko.
-
Vso marinado, ki je ostala v skledi, prelij čez piščanca, da bodo kosi lepo prepojeni. Vse skupaj naj stoji v hladilniku vsaj 30 min, še raje pa čez noč.
-
Pečico segrej na 180°C, program nastavi na piščanca, če ga pečica omogoča.
-
Pekač pokrij s folijo ali pokrovom in peci v pečici 30 minut.
-
Po 30 minutah odstrani folijo/pokrov in peci še 10-15 minut, da piščanec dobi lepo zapečeno skorjico.
-
Ko je pečen, ga okrasi s svežim peteršiljem in po želji postrezi z limoninimi rezinami.
Novinar