Recept za božič, ki ga bo vaša družina zahtevala znova in znova!

happy funny mother and child bake christmas cookies
Foto: evgenyatamanenko iz iStock

Ko združimo čokolado, orehe in mehko masleno testo, nastane sladica, ki ji je nemogoče reči ne. Te čokoladne lunice so izjemno mehke, sočne in polnega okusa, prav takšne, kot jih pomnimo iz otroštva. Premazane s hitro pripravljenim čokoladno-orehovim nadevom in posute z dodatno pestjo orehov so popoln izbor za praznike ali trenutke, ko si preprosto želimo nečesa posebnega.

Naj vas opozorimo: ko jih enkrat poskusite, bo ponovitev neizogibna!

Sestavine

Testo

  • 6 jajc

  • 1 ščepec soli

  • 250 g zmehčanega masla

  • 150 g sladkorja

  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja

  • 200 g gladke moke

  • 1 vrečka pecilnega praška

  • 200 g čokolade v prahu

  • 200 g mletih orehov

Krema

  • 1 dl mleka

  • 100 g sladkorja

  • 100 g mletih orehov

  • 100 g masla, narezanega na koščke

  • 100 g drobno naribane čokolade

  • 1 pest mletih orehov za posip

Postopek za pripravo čokoladnih lunic

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Rumenjake združimo z maslom, sladkorjem in vanilijevim sladkorjem ter stepamo toliko časa, da nastane svetla, kremasta zmes.

V drugi posodi zmešamo moko s pecilnim praškom, čokolado v prahu in mlete orehe. Suho mešanico postopoma vmešamo v rumenjakovo kremo, nato pa narahlo dodamo še beljakov sneg, da dobimo rahlo testo.

Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj enakomerno razporedimo testo. Pečemo približno 30 minut, da se lepo zapeče.

Medtem pripravimo kremo. Mleko s sladkorjem segrevamo do skorajšnjega vretja, nato kozico odstavimo in primešamo orehe, čokolado ter maslo. Mešamo, dokler ne nastane gladka krema. S toplo kremo premažemo ohlajen biskvit in pustimo, da se vse skupaj popolnoma ohladi. Na koncu potrosimo še pest mletih orehov.

Ko je sladica hladna, iz testa z okroglim modelčkom ali kozarcem izrežemo lunice. Zložimo jih na pladenj in postrežemo.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.