Recept za najbolj okusno jesensko juho

Vegetarian, homemade pumpkin cream soup in a bowl on wooden table.
Foto: Sandra Westermann iz iStock

Bučna juha je enostavna za pripravo, hranljiva in primerna za vsakodnevni obrok. S preprostimi sestavinami lahko hitro pripravite kremasto, okusno juho, ki je odlična bodisi kot predjed bodisi kot samostojen obrok.

Sestavine

Za približno 4–6 porcij boste potrebovali:

  • 1 srednje veliko bučo (približno 1–1,5 kg), npr. hokaido ali masleno bučo

  • 1 čebulo

  • 2 stroka česna

  • 2 srednje velika krompirja

  • 1 korenček (opcijsko)

  • 1 liter zelenjavne jušne osnove ali vode

  • 150 ml smetane za kuhanje

  • 2 žlici olivnega olja ali masla

  • Sol, poper, muškatni orešček po okusu

  • Sveža zelišča za okras (peteršilj, drobnjak ali timijan)

Priprava

  1. Priprava buče: bučo olupite, odstranite semena in narežite na kocke. Pri hokaidu lahko olupko pustite.

  2. Praženje zelenjave: v večjem loncu segrejte olivno olje ali maslo. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite 2–3 minute, da postaneta mehka. Nato dodajte krompir, korenček in bučo ter pražite še 5 minut.

  3. Kuhanje: zelenjavo prelijte z jušno osnovo ali vodo, dodajte sol in poper ter kuhajte 20–25 minut, dokler ni zelenjava mehka.

  4. Miksanje: juho spasirajte s paličnim mešalnikom ali v blenderju do gladke konsistence. Po potrebi dodajte več tekočine.

  5. Dodelava: juho vrnite na ogenj, dodajte smetano in dobro premešajte. Po okusu dodajte muškatni orešček, sol in poper ter kuhajte še 2–3 minute.

Postrežba

Juho postrezite vročo, po želji okrašeno s svežimi zelišči ali praženimi bučnimi semeni. Lahko dodate tudi kapljico oljčnega olja ali kokosove smetane za bolj bogat okus.

Dodatni nasveti

  • Pikantna različica: med praženjem čebule dodajte malo ingverja ali ščepec čilija.

  • Veganska različica: namesto smetane uporabite kokosovo smetano.

  • Shranjevanje: hranite v hladilniku do 3 dni ali zamrznite za kasnejšo uporabo.

Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.