
Bučna juha je enostavna za pripravo, hranljiva in primerna za vsakodnevni obrok. S preprostimi sestavinami lahko hitro pripravite kremasto, okusno juho, ki je odlična bodisi kot predjed bodisi kot samostojen obrok.
Sestavine
Za približno 4–6 porcij boste potrebovali:
-
1 srednje veliko bučo (približno 1–1,5 kg), npr. hokaido ali masleno bučo
-
1 čebulo
-
2 stroka česna
-
2 srednje velika krompirja
-
1 korenček (opcijsko)
-
1 liter zelenjavne jušne osnove ali vode
-
150 ml smetane za kuhanje
-
2 žlici olivnega olja ali masla
-
Sol, poper, muškatni orešček po okusu
-
Sveža zelišča za okras (peteršilj, drobnjak ali timijan)
Priprava
-
Priprava buče: bučo olupite, odstranite semena in narežite na kocke. Pri hokaidu lahko olupko pustite.
-
Praženje zelenjave: v večjem loncu segrejte olivno olje ali maslo. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite 2–3 minute, da postaneta mehka. Nato dodajte krompir, korenček in bučo ter pražite še 5 minut.
-
Kuhanje: zelenjavo prelijte z jušno osnovo ali vodo, dodajte sol in poper ter kuhajte 20–25 minut, dokler ni zelenjava mehka.
-
Miksanje: juho spasirajte s paličnim mešalnikom ali v blenderju do gladke konsistence. Po potrebi dodajte več tekočine.
-
Dodelava: juho vrnite na ogenj, dodajte smetano in dobro premešajte. Po okusu dodajte muškatni orešček, sol in poper ter kuhajte še 2–3 minute.
Postrežba
Juho postrezite vročo, po želji okrašeno s svežimi zelišči ali praženimi bučnimi semeni. Lahko dodate tudi kapljico oljčnega olja ali kokosove smetane za bolj bogat okus.
Dodatni nasveti
-
Pikantna različica: med praženjem čebule dodajte malo ingverja ali ščepec čilija.
-
Veganska različica: namesto smetane uporabite kokosovo smetano.
-
Shranjevanje: hranite v hladilniku do 3 dni ali zamrznite za kasnejšo uporabo.
Novinar