
Kremasta piščančja obara se morda sliši zapleteno, a skuha jo lahko vsak, ne glede na raven njegovih kuharskih veščin. Ker gre za juho, se boste ravnali po principu metanja v lonec in upanja na najboljše. A kljub temu, kako pripraviti okusno piščančjo obaro?
Za piščančjo obaro boste potrebovali:
- 600 g piščančjih prsi ali beder
- 2 žlici olivnega olja ali masla
- 1 srednja čebula, nasekljana
- 3 stroki česna, sesekljani
- 2 srednje veliki korenčki, narezani na kolobarje
- 2 stebli zelene, narezani
- 3 srednje veliki krompirji, narezani na kocke
- 900 ml (pribl. 4 skodelice) piščančje jušne osnove
- 200–250 ml sladke smetane
- 2 žlici moke (po potrebi, za zgostitev)
- 1 čajna žlička suhega timijana
- 1 čajna žlička suhega rožmarina
- 1 lovorjev list
- Sol in poper po okusu
- Svež peteršilj za okras (neobvezno)

Kako skuhati piščančjo obaro?
- Specite piščanca: V večjem loncu segrejte olje ali maslo. Dodajte piščančje kocke, začinite s soljo in poprom ter na hitro popražite, da rahlo porjavijo. Odstavite na krožnik.
- Prepražite zelenjavo: V isti lonec dodate čebulo, korenje in zeleno. Pražite 4–5 minut, da se zmehčajo. Dodate česen in pražite še 30 sekund.
- Zgostite osnovo (po želji): Zelenjavo potresete z moko in dobro premešajte. Kuhate 1 minuto, da se moka rahlo prepraži.
- Kuhajte: Zalijte z jušno osnovo in dobro premešajte. Dodate krompir, timijan, rožmarin, lovor in piščanca. Zavrete, nato zmanjšate ogenj, pokrijete in kuhate vsaj pol ure, dokler krompir ni mehak.
- Dodate smetano: Vlijte sladko smetano in brez pokrova kuhate še 5–10 minut, da se enolončnica lepo zgosti. Po okusu dodatno začinite.
- Postrežete: Odstranite lovor. Po želji posujte s svežim peteršiljem in postrežite s kruhom ali žličniki.
Namig! Dodate lahko grah ali koruzo v zadnjih 5 minutah kuhanja. Za bolj svež okus vmešajte malo limoninega soka tik pred serviranjem.
Urednik portala Student.si



