Recept za najbolj preprosto piščančjo obaro

Wholesome chicken soup stew
Foto: Bartosz Luczak iz iStock

Kremasta piščančja obara se morda sliši zapleteno, a skuha jo lahko vsak, ne glede na raven njegovih kuharskih veščin. Ker gre za juho, se boste ravnali po principu metanja v lonec in upanja na najboljše. A kljub temu, kako pripraviti okusno piščančjo obaro?

Za piščančjo obaro boste potrebovali:

  • 600 g piščančjih prsi ali beder
  • 2 žlici olivnega olja ali masla
  • 1 srednja čebula, nasekljana
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • 2 srednje veliki korenčki, narezani na kolobarje
  • 2 stebli zelene, narezani
  • 3 srednje veliki krompirji, narezani na kocke
  • 900 ml (pribl. 4 skodelice) piščančje jušne osnove
  • 200–250 ml sladke smetane
  • 2 žlici moke (po potrebi, za zgostitev)
  • 1 čajna žlička suhega timijana
  • 1 čajna žlička suhega rožmarina
  • 1 lovorjev list
  • Sol in poper po okusu
  • Svež peteršilj za okras (neobvezno)
cream soup with gnocchi, chicken and spinach served with bread close-up in a bowl on the table. Horizontal
Foto: ALLEKO iz iStock

Kako skuhati piščančjo obaro?

  1. Specite piščanca: V večjem loncu segrejte olje ali maslo. Dodajte piščančje kocke, začinite s soljo in poprom ter na hitro popražite, da rahlo porjavijo. Odstavite na krožnik.
  2. Prepražite zelenjavo: V isti lonec dodate čebulo, korenje in zeleno. Pražite 4–5 minut, da se zmehčajo. Dodate česen in pražite še 30 sekund.
  3. Zgostite osnovo (po želji): Zelenjavo potresete z moko in dobro premešajte. Kuhate 1 minuto, da se moka rahlo prepraži.
  4. Kuhajte: Zalijte z jušno osnovo in dobro premešajte. Dodate krompir, timijan, rožmarin, lovor in piščanca. Zavrete, nato zmanjšate ogenj, pokrijete in kuhate vsaj pol ure, dokler krompir ni mehak.
  5. Dodate smetano: Vlijte sladko smetano in brez pokrova kuhate še 5–10 minut, da se enolončnica lepo zgosti. Po okusu dodatno začinite.
  6. Postrežete: Odstranite lovor. Po želji posujte s svežim peteršiljem in postrežite s kruhom ali žličniki.

Namig! Dodate lahko grah ali koruzo v zadnjih 5 minutah kuhanja. Za bolj svež okus vmešajte malo limoninega soka tik pred serviranjem.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.