Tri lastnosti lovora, ki potrdijo njegovo vsestranskost v našem domu

Leaves and buds on a laurel branch. bay tree.
Foto: mustafaoncul iz iStock

Lovor ali lovorjev list večina pozna kot klasično začimbo v kuhinji, vendar ima poleg aromatične vrednosti tudi zanimive, celo presenetljive lastnosti, ki segajo onkraj lonca z juho.

Naravni antiseptik

Listi lovora vsebujejo eterična olja, predvsem cineol in eugenol, ki delujejo antiseptično in protibakterijsko. V preteklosti so jih uporabljali za razkuževanje prostorov, saj naj bi gorenje lovorjevih listov pomagalo čistiti zrak in odganjati mikrobe. Danes se olje lovorja uporablja tudi v naravni kozmetiki in domači aromaterapiji.

Dry Bay Leaves - Laurel Tree leaves, aromatic herb and Indian spices on the wooden spoon, rustic background, macro.
Foto: joannatkaczuk iz iStock

Pomaga pri prebavi

Lovor so tradicionalno uporabljali tudi za lajšanje prebavnih težav, kot so napihnjenost, počasna prebava in krči. Aktivne snovi v listih spodbujajo delovanje želodčnih encimov. Skodelica čaja iz lovorjevih listov po obroku je preprost domač recept, na katerega prisegajo mnoge sredozemske kulture.

Bay leaves in wooden bowl with copy space
Foto: xamtiw iz iStock

Naravni odganjalec insektov

Lovorjev list ima močan eteričen vonj, ki je ljudem prijeten, žuželkam pa odbijajoč. Posušen list v shrambi, omari ali med knjigami lahko pomaga odgnati molje, mravlje ali celo ščurke. Gre za preprost, naraven in nestrupen način varovanja doma.

Burning bay leaves on vintage background
Foto: banusevim iz iStock
Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.