Zapomnite si enkrat za vselej: ali je treba meso pred zvijanjem sarme dušiti?

Stuffed cabbage rolls with minced meat, in tomato sauce, top view, without people, in the spotlight.
Foto: Galina Loginova iz iStock

Sarma je lahko pravo razkošje v vsakem grižljaju. A le, če je pripravljena na pravi način. Popolna je izbira za nedeljsko kosilo, saj je običajno ostane dovolj še za več dni uživanja. Čeprav priprava te jedi ni zapletena, lahko drobni detajli odločijo, ali bo okusna kot tista, ki ste jo jedli pri babici, ali pa ne, poroča City Magazine.

V tem besedilu z vami delimo en tradicionalen recept za sarmo ter nasvete, kako se izogniti pogostim napakam, ki lahko vplivajo na njen okus in teksturo. Izvedeli boste, ali je treba meso pred zavijanjem v zeljne liste dušiti in kako se izogniti najpogostejšim napakam pri pripravi te jedi.

Sestavine

  • 1 glava kislega zelja (približno 1,5 kg)

  • 500 g mletega mesa (najpogosteje mešanica svinjine in govedine)

  • 1 čebula

  • 1 šopek peteršilja

  • 1 skodelica riža

  • 1 jajce

  • 1 čajna žlička rdeče paprike (po želji)

  • sol in poper po okusu

  • 2–3 lovorjevi listi

  • 200 ml paradižnikove omake (ali 2–3 paradižniki, narezani na kocke)

  • 100 ml olja ali svinjske masti

  • 1 liter vode (ali po potrebi)

  • 1 čajna žlička suhega timijana (po želji)

Priprava

Priprava nadeva

V veliki ponvi segrejte malo olja ali masti in na njem prepražite drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte mleto meso in ga pražite, dokler ne spremeni barve in se dobro zapeče.

Dodajte rdečo papriko, sol, poper, timijan (če ga uporabljate) in drobno sesekljan peteršilj. Vse dobro premešajte, nato dodajte opran riž in jajce. Še enkrat dobro premešajte, da se sestavine enakomerno povežejo. Če je nadev pregost, lahko dodate malo vode.

Priprava zelja

Če je zelje preslano, ga sperite pod hladno vodo. Če so listi pretrdi, jih lahko na hitro blanširate v vreli vodi. Liste previdno ločite in, če so predebeli, z nožem stanjšajte trši del, da jih boste lažje zavili.

Zvijanje sarm

Na vsak list zelja položite manjšo količino nadeva in ga zavijte v sarmo. Pazite, da robove lista na straneh zavihate navznoter, da nadev med kuhanjem ne uide. Sarme zlagajte v velik lonec – najprej plast zelja na dno, nato sarme. Če jih zlagate v več plasteh, na vrh vsake plasti dodajte nekaj lovorjevih listov.

Kuhanje sarme

Na vrh zloženih sarm prelijte preostalo paradižnikovo omako ali dodajte narezane paradižnike. Zalijte z vodo, da so sarme povsem pokrite, in kuhajte na nizkem ognju približno 2 do 3 ure. Občasno preverite količino tekočine in jo po potrebi dolijte. Po želji lahko dodate še malo olja ali masti za bogatejši okus.

Ali je treba meso pred zavijanjem dušiti?

V tradicionalnem receptu za sarmo mesa običajno ne dušimo, preden ga zavijemo v zelje. Sestavine za nadev (meso, riž, začimbe) se le na kratko prepražijo v ponvi, da je meso obdelano, riž pa delno zmehčan. Glavni proces kuhanja poteka med počasnim vrenjem sarm v loncu.

Kako Napraviti Savršene Sarme / How to Make Perfect Stuffed Cabbage Rolls

Najpogostejše napake pri pripravi sarme

  • Preveč ali premalo riža – Če dodate preveč riža, bodo sarme suhe, premalo riža pa lahko povzroči, da nadev ni dovolj povezan in postane preveč tekoč.

  • Meso ni dovolj prepraženo – Slabo prepraženo meso lahko v sarmi ostane »surovo«, nadev pa preveč masten.

  • Premalo začimb – Brez dovolj začimb, kot so rdeča paprika, poper in timijan, sarme nimajo globokega, bogatega okusa.

  • Zelje je preslano ali preveč kislo – Preslano zelje naredi jed preveč slano, preveč kislo pa lahko poruši ravnovesje okusov. V takem primeru liste pred uporabo sperite.

  • Kuhanje na previsoki temperaturi – Sarme je treba kuhati počasi, na nizkem ognju. Prehitra priprava jih lahko razkuha in osiromaši okus.

Sarma je jed, ki zahteva potrpežljivost in pozornost, a ko je pripravljena pravilno, je rezultat čudovit, bogat in izjemno okusen obrok.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.