O študijskem programu
Študijski program Inovacije v lesarstvu za trajnostni razvoj je zasnovan kot odgovor na aktualne potrebe lesarske industrije v Sloveniji in Evropi ter spodbuja razvoj sodobnih kompetenc, digitalnih znanj in trajnostnih pristopov.
Študij je razdeljenih v šest vsebinskih sklopov:
- Temeljna znanja (matematika, kemija, statistika, inženirska mehanika, angleščina);
- Strokovni bazični predmeti (lastnosti lesa, inženirski lesni proizvodi, napredna proizvodnja, ergonomija, tehnologije modifikacije lesa);
- Digitalne veščine (računalniški praktikum, digitalni prototipi, podatkovna analitika, umetna inteligenca);
- Poslovno-ekonomske veščine in trajnostnost (projektno vodenje, poslovna komunikacija, trajnostno vrednotenje, podjetništvo);
- Lesena grajena okolja (leseni gradbeni sistemi, oblikovanje skladno z načeli Novega evropskega Bauhausa);
- Praktično usposabljanje in mobilnostno okno – obvezna mednarodna izkušnja v sodelovanju z univerzami in podjetji iz Avstrije, Belgije, Italije, Nemčije in ZDA ter praksa pri vodilnih slovenskih podjetjih v lesnopredelovalni verigi.
Študijski program temelji na interdisciplinarnosti in inovativnih metodah poučevanja (projektno delo, študije primerov, sodelovalno učenje), kar študentom omogoča reševanje kompleksnih izzivov v lesni industriji. Mobilnostno okno krepi mednarodno povezovanje in sledi strateškim ciljem slovenskega ter evropskega visokega šolstva.
Z novim študijskim programom Univerza na Primorskem prispeva k razvoju kadrov za zeleni prehod, digitalizacijo in trajnostno rast, skladno z evropskimi politikami in dokumentom WoodPoP – Lesno krožno biogospodarstvo za trajnostno Evropo.
Vpisni pogoji
V študijski program se lahko vpiše, kdor je opravil:
- splošno maturo,
- poklicno maturo,
- zaključni izpit v kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu.
V primeru omejitve vpisa so kandidati izbrani glede na:
- splošni uspeh pri splošni maturi, poklicni maturi oziroma zaključnem izpitu: 60 % točk,
- splošni uspeh v 3. in 4. letniku srednje šole: 40 % točk.