Kemija in kemijsko inženirstvo

Način študija:
Izredni
Stopnja:
Doktorski
Univerza:
Univerza v Mariboru
Zavod:
Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UM

⏲️ Vrsta in trajanje študija: IZREDNI študij (3 leta)
? ECTS kreditnih točk: 180 KT za celotni študij
? Pridobljen naziv: Doktor znanosti
?️ Kraj izvajanja: Maribor

O študijskem programu

Organizirani del programa z izpiti obsega 60 KT, 120 KT pa je namenjenih individualnemu raziskovalnemu delu za doktorsko disertacijo. Študij je izbirnega značaja in ponuja dve smeri: kemija in kemijska tehnika. Na smeri kemija lahko študentje izbirajo med področjema kemija in kemometrija ter kemija materialov. Na smeri kemijska tehnika so ožja študijska oziroma raziskovalna področja kemijska tehnika, biokemijska tehnika ter kemijska okoljska tehnika in trajnostni razvoj. Vsako področje ponuja pester nabor izbirnih predmetov. Temu se pridružuje sklop temeljnih izbirnih predmetov.

Študentje soglasno z mentorjem oblikujejo predmetnik svojega študija tako, da zberejo vsaj 30 KT iz sklopa temeljnih predmetov, 30KT pa iz predmetov izbirnih področij. Do polovice točk lahko zberejo na drugih fakultetah doma in v tujini. Pred zagovorom doktorske disertacije morajo objaviti članek v eni izmed revij s seznama Science Citation Index (SCI). Drugi članek mora biti poslan v objavo pred promocijo.

Možnost zaposlitve doktorjev znanosti so široke. Usposobljeni so za najzahtevnejše naloge na področju raziskovanja in razvoja novih proizvodov, procesov in opreme, za vodenje proizvodnje, nadzor izgradnje obratov itd. Zasedajo lahko vodilna mesta v gospodarstvu, javnih zavodih, državni upravi, srednjem in visokem šolstvu, raziskovalnih inštitutih in v politiki.

Vpisni pogoji

  • Končan program 2. stopnje ali
  • končan univerzitetni program, sprejet pred 11. 6. 2004, ali
  • končan visokošolski strokovni program, sprejet pred 11. 6. 2004 in končan program za pridobitev specializacije ter pred vpisom opravi študijske obveznosti v obsegu 30 KT.

Šolnina

Za izredni študij, posamezni letnik: 3.350€

Študijske smeri

  • Kemija
  • Kemijska tehnika
30,075OboževalciVšečkaj
3,625SledilciSledite
292SledilciSledite