Slovenski jezik in književnost (dvopredmetni)

Način študija:
Redni
Stopnja:
Magistrski
Univerza:
Univerza v Mariboru
Zavod:
Filozofska fakulteta UM
Trajanje študija:
REDNI študij (2 leti)
ECTS kreditnih točk:
60 KT za celotni študij
Pridobljen naziv:
Magister slovenskega jezika in književnosti
Kraj izvajanja:
Maribor

O študijskem programu

Program študentom omogoča poglobljeno znanje na specifičnih področjih jezikoslovja in literarnih znanosti, obvladati metodologijo znanstvenega raziskovanja ter ga usposablja za raziskovanje novih jezikovnih in književnih fenomenov v sodobni globalizirani družbi.

Cilj programa je, da magistri pridobijo specifično znanje, definirano v obveznih modulih s področja slovenskega jezika in književnosti, ki sta vsebinsko usmerjena na opazovanje in prepoznavanje njune vloge in položaja v novi evropski skupnosti. Izbirni moduli jih usposabljajo za nove jezikovne in književne medijske prakse, nove korpusne pristope k analizi jezikovne rabe, jim dajejo vpogled v specifične oblike jezika v znanosti, publicistiki in oglasih. Pridobijo si širok razgled o slovenski literaturi v stiku z najnovejšimi filozofskimi in sociološkimi teorijami.

Magistri so široko razgledani poznavalci specifičnih področij slovenskega jezika in literature ter tako usposobljeni za vključevanje v aplikativne raziskave na inštitutih in kulturnih inštitucijah, za samostojno lektorsko delo in jezikovno svetovanje (sestavljanje različnih tipov besedil za naročnike, urejanje in svetovanje pri oblikovanju javnih besedil v agencijah in podjetjih), ki glede na potrebe vsakodnevne jezikovne prakse nudi široko možnost zaposljivosti tudi v medijih (poročevalci, moderatorji, napovedovalci,…), v založbah (uredniki, lektorji), v turizmu in oglaševanju ali kot predstavniki za stike z javnostmi.

Vpisni pogoji

  • Končan študijski program prve stopnje v obsegu najmanj 180 KT s področja slovenski jezik in književnost ali
  • končan študijski program prve stopnje v obsegu najmanj 180 KT z drugih strokovnih področij (jezikoslovje, teoretično in uporabno jezikoslovje, literarne vede) ter pred vpisom opravljene študijske obveznosti, ki so bistvene za nadaljevanje študija in obsegajo 27 KT, ali
  • končan visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, z drugih strokovnih področij (jezikoslovje, teoretično in uporabno jezikoslovje, literarne vede) ter pred vpisom opravljene študijske obveznosti, ki so bistvene za nadaljevanje študija in obsegajo od 10 do 60 KT, ali diploma univerzitetnega študijskega programa s področja slovenskega jezika in književnosti, sprejetega pred 11. 6. 2004 – kandidatom se ob vpisu prizna praviloma 30 KT, ali
  • diploma univerzitetnega študijskega programa, sprejetega pred 11. 6. 2004, s področja humanističnih ali družboslovnih ved (jezikoslovje, teoretično in uporabno jezikoslovje, literarne vede) – kandidatom se ob vpisu prizna praviloma do 20 KT.
Prejšnji članek
Naslednji članek
30,075OboževalciVšečkaj
3,625SledilciSledite
96SledilciSledite
292SledilciSledite
73NaročnikovNaročite se