
Čas med božičem in novim letom je idealen za kakšen krajši izlet v eno izmed sosednjih držav. Če boste letos imeli malo odvečnega časa, ne pa ideje, kam, vas tokrat vabimo v čarobno Sieno.
Božič v Sieni je daleč od maničnega hitenja po trgovinah. Diši po kostanju, kuhanem vinu in pristnem duhu tega prelepega praznika. Mesto se decembra umiri, a nikoli ne zaspi. Namesto hrupa ponuja zbranost, toplino in občutek časa, ki teče počasneje.
Praznično vzdušje v zgodovinskem osrčju
Zgodovinsko središče Siene je decembra videti kot prava razglednica. Ozke ulice so okrašene z lučkami, brez pretiranega blišča. Okraski lepo dopolnjujejo srednjeveški značaj mesta. Trgi so osvetljeni mehko in zadržano, toda s pravim italijanskim občutkom.
Srce mesta, Piazza del Campo, dobi posebno praznično vlogo. Tu se zbirajo domačini, pijejo vročo čokolado in se pogovarjajo. Pogosto se sliši tiha glasba ali cerkveni zbor. Vzdušje je spokojno in domače, tako kot narekuje duh božiča. Božični sejem je sicer manjši kot drugod v Italiji. Prav to pa je njegov čar. Tam lahko najdemo lokalne izdelke, ročna darila in tradicionalne sladice. Vse deluje premišljeno in brez občutka turistične predstave.
Božič, prepleten z vero
Božič v Sieni ima še vedno močno versko noto. Mesto je stoletja raslo okoli cerkve in skupnosti. Katedrala, Duomo di Siena, je v prazničnem času še posebej impresivna. Njena notranjost pa deluje skoraj mistično. Polnočnice so dobro obiskane, a ne prenatrpane in boste vedno našli mesto zase. Domačini jih doživljajo kot del skupne identitete. Posebno priljubljene so tudi božične jaslice. Najdemo jih v cerkvah, samostanih in celo trgovinskih izložbah.

V dneh po božiču se vrstijo manjši koncerti sakralne glasbe. Pogosto potekajo v zgodovinskih cerkvah. Ti dogodki so odlična priložnost za miren večer in stik z lokalno kulturo.
Bogati okusi Toskane
Zima v Sieni je čas bogate, krepke hrane. Restavracije ponujajo sezonske jedi, ki pogrejejo telo in dušo. Na menijih prevladujejo juhe, testenine in mesne jedi. Vse seveda spremlja odlično lokalno vino. Posebno mesto imajo božične sladice. Najbolj značilna sienška specialiteta je panforte. Gre za krepko in žvečljivo sladico z medom, oreščki in začimbami. Pogosto se ji pridružijo ricciarelli, mehki mandljevi piškoti.

Med božičem in novim letom si vzemite čas za dolga kosila. Domačini obedujejo počasi in z užitkom. To ni čas za naglico, temveč za pogovor, okušanje in uživanje v hrani in družbi. Siena vas bo v tem obdobju naučila pravega prazničnega ritma.
Je to prava destinacija zate?
Če želiš nekaj drugačnega, kar preseka današnje, vse bolj potrošniške praznične dni, potem zagotovo. Božič v Sieni ni razkošen, je pa izjemno pristen. Ponuja ravnotežje med tradicijo, kulturo in sproščenim potovanjem. Obdobje med božičem in novim letom razkrije mesto v najlepši luči. Brez hitenja, brez odvečnega hrupa.
Če se torej odločite za izlet v Sieno, bo najlažje in najudobneje kar z avtom. Vožnja traja iz Ljubljane traja dobrih pet ur, je pa zelo slikovita, vodi vas preko Benetk in Firenc, ki se jih odlično vidi iz avtoceste. Avto pa vam omogoča tudi kak spontan postanek v eni izmed italijanskih vasic ali mestec, kar je pogosto lahko najlepši del potovanja v Italijo.
Novinar



