Prepotoval 50 kilometrov, da bi ubijal v »samoobrambi«

Kyle Rittenhouse je sedemnjastletni fant, ki je obtožen dveh umorov in poskusa umora. Potem ko je v mestece Kenosha (Wisconsin) prepotoval 50 kilometrov iz domačega Antiocha (Illinois), je s pištolo (AR-15 je lahko tudi puška) ustrelil tri protestnike, od tega sta dva umrla. Njegov odvetnik pravi, da je šlo za samoobrambo, javnost pa se čudi samemu dogodku. Zakaj bi sedemnajstletnik po policijski uri, ki tam velja, prepotoval 50 kilometrov v kraj, kjer potekajo protesti?

Pravico je vzel v svoje roke

Kenosha (Wisconsin) je mesto blizu Milwaukeeja, ki ima malo več kot sto tisoč prebivalcev. Po streljanju policistov v hrbet Jacoba Blaka so se začeli množični protesti, ki so mestece spremenili v malo bojno prizorišče. Kako hitro pa gre vse lahko k hudiču, smo lahko videli prav ta teden.

Nekaj podatkov iz različnih virov, ki opisujejo Kyla Rittenhousa. (preveriti je treba več virov, ne le enega)

Prostovoljec, ki naj bi pomagal čistiti grafite v mestu.
Vigilant, ki je vzel pravico v svoje roke.
Podpornik Donalda Trumpa in terorist.
Vzdrževalec miru, ko policije ni.

 

Kyle Rittenhouse v času protestov
Kyle Rittenhouse v času protestov

Zgodba se lahko hitro obrača po mili volji, a nekaj ostaja isto. Pripeljal se je od daleč, da bi bil roka pravice, ker policija tega ni zmožna. V »samoobrambi« je ubil dva moška in ranil tretjega, ki naj bi ga napadli med protesti. Najnovejši podatki pa pravijo, da je po ustrelitvi prvega moškega poklical svojega prijatelja: »Pravkar sem ubil nekoga,« in nadaljeval s pohodom. Ko so to videli protestniki, naj bi stekli proti njemu in ga poskušali ustaviti, a jim ni uspelo. Slišalo se je še več strelov in zdaj sodišče ugotavlja, kdaj točno se je vse to zgodilo. Očividcev je veliko, vsi pa se strinjajo glede tega, da mora Rittenhouse v zapor zaradi umora. Ko je javnost izvedela, kdo je strelec, so internet preplavili posnetki protestov, a eden izmed teh je zares zanimiv. Nekaj minut, preden so odjeknili streli, so ga ustavili poročevalci in ga vprašali, kaj počne. Odgovoril je, da je reševalec in odšel naprej.

V posnetku spodaj lahko vidimo, kaj se je zgodilo

GRAPHIC: Video allegedly shows 17-year-old Kyle Rittenhouse shooting 3 people, 2 fatally in Kenosha

Mladenič bo šel najverjetneje v zapor zaradi umora, poskusa umora, kršenja policijske ure, nošenja orožja in še česa. Informacije še vedno prihajajo, a nekaj je sigurno. ZDA rabi še veliko časa, da se popravi.

Urednik portala Student.si

VIRReuters.com
Prejšnji članekJe Warren Buffett napačno ocenil trg?
Naslednji članekKus – kus, idealna sestavina za lahke in enostavne jedilnike!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.