Je Warren Buffett napačno ocenil trg?

Prav v teh dneh, natančneje 30. avgusta pred 90. leti, se je rodil Warren Buffett, ki velja za enega najuspešnejših vlagateljev vseh časov in v letošnjem letu so mu prisodili sedmo mesto na lestvici najbogatejših zemljanov.

Toda, če bi gledali samo zadnjih 10 let, mu tega naslova nikakor ne bi mogli pripisati. Zakaj? Warren Buffett je zamudil priložnosti, ki so jih nudile delnice tehnoloških podjetij, ni vlagal v Google, Amazon in druge, za vlaganje v Apple pa se je odločil prepozno, šele leta 2016. Povprečna donosnost njegovih naložb zadnjih deset let je bila 8,57 odstotna, medtem ko je kazalnik S&P 500 beležil 13,06 odstotno.

Robert Rolih avtor mednarodne knjižne uspešnice o preudarnem investiranju The Million Dollar Decision je prepričan, da Warren Buffett ni razumel tehnologije in njenega mesta v sodobnem svetu. Tega pa tudi ni poskušal raziskati in razumeti. Enako napako pa zdaj opaža pri drugih znanih vlagateljih, ki se ne odločajo za naložbe v tehnologije veriženja blokov in revolucijo decentraliziranih financ. Ti tehnologiji sta zaenkrat preveč tehnični in nerazumljivi za veliko večino ljudi. Podobno kot je bil internet preveč kompleksen za večino ljudi pred 25 leti.

»Starejša garda investicijskih strokovnjakov se preprosto boji raziskovati to področje. Zanje je preveč tehnično, preveč nerazumljivo, preveč tuje. Tako ne razumejo poslovne vrednosti, ki jo bodo novi tehnološki giganti, kot so Ethereum., Cardano, Ripple ali Chainlink prinašali v poslovni svet, « še pravi Rolih. »S tem pa bodo zamudili verjetno največjo priložnost za vlaganje v naslednjem desetletju«.

Nalijmo si čistega vina. Stari tehnološki giganti (Apple, Amazon, Google, …) so trenutno bistveno precenjeni. Cene njihovih delnic so po vseh ključnih kriterijih predrage. Tako napihnjene cene tehnoloških delnic smo nazadnje videli tik pred pokom internet balona leta 2000. To pomeni, da verjetno bodoči donosi tehnoloških gigantov ne bodo odlični.

»Kot investitor danes izjemno veliko časa namenim raziskovanju novih tehnologij. Kljub temu, da se tudi meni na začetku zdijo zelo strašljive in preveč tehnične. Raziskujem kaj se dogaja na področju Blockchaina, pametnih pogodb, decentraliziranih financ in tako naprej,« dodaja Rolih.

»Predlagam vam, da se poglobite v te tehnologije tudi sami in si ustvarite svoje mnenje glede njihovega potenciala za prihodnost. Tehnološkega napredka ni mogoče ustaviti. Lahko ga zavračaš ali pa se mu pridružiš. Sam sem se odločil za slednje,« zaključuje Rolih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.