Prihaja nov bon: Digitalni bon 22 tudi za študente in dijake

Word FINANCIAL AID written on calculator on office table.
Foto: Nastassia Samal iz iStock

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je predstavil sprejeti zakon za digitalno preobrazbo Slovenije. Vlada Republike Slovenije je sprejela prvi sistemski zakon, ki pokriva pridobivanje digitalnih veščin. Eden izmed predlogov zakona je tudi digitalni bon 22, do katerega bodo upravičeni tudi dijaki in študenti. Digitalni bon 22 naj bi prispel že v prihodnjih mesecih, ponujamo pa odgovore o tem, kako se bo lahko porabil in za kaj.

Digitalni bon 22 je del digitalne preobrazbe Slovenije

»Slovenija na tem področju žal močno zaostaja za najboljšimi, saj smo pod evropskim povprečjem. Le 55 odstotkov odraslih ima osnovne digitalne kompetence, kar je bistveno premalo za vključevanje v digitalno družbo. Največji zaostanek zaznavamo pri starejših od 55 let, saj ima zgolj 32 odstotkov osnovne digitalne kompetence. Zato smo pripravili zakon, ki bo omočil preboj v najbolj digitalno vključujoče evropske družbe. Z njim bomo dosegli, da bo imelo 80 odstotkov odraslih osnovne digitalne kompetence že do leta 2028, torej dve leti pred rokom, ki ga je določila Evropska komisija,« je sprejetje zakona pozdravil minister in hkrati pojasnil težavo digitalnih sposobnosti Slovenije.

Letos bo za zakon namenjenih približno 31 milijonov evrov iz proračunskih sredstev. Sredstva bodo omogočila pridobivanje osnovnih in naprednih digitalnih veščin, tudi s pomočjo tečajev, subvencioniranih s strani države.

While counting money, a young woman uses a calculator and a tablet to check the stock exchange.
Foto: fotodrobik iz iStock

Bon 22 za študente in dijake v vrednosti 150 €

Uveden naj bi bil tudi digitalni bon v vrednosti 150 evrov. Zasnovan je po turističnem bonu, saj jih bo možno združevati znotraj družin. Minister pričakuje, da bo zakon sprejet že marca, boni pa bi bili tako uporabljeni že maja. Prvi brezplačni tečaji bi potekali že jeseni.

Digitalni bon 22 bi prejeli starejši od 55 let, dijaki in študentje s stalnim prebivališčem v Sloveniji. »Za mlade smo se odločili, ker je pandemija pokazala, da veliko slovenskih družin nima primerne računalniške opreme in je kar nekaj mladih trpelo zaradi pomanjkanja oz. so bili prikrajšani med šolanjem na daljavo. Zato jim želimo prednostno pomagati,« je dejal minister Andrijanič.

Digitalni bon 22 bo lahko uporabljen za več reči

Uporabljen bo lahko za udeležitev na izobraževalnem programu, ki ga bo subvencioniral proračun. To sta e-vključenost ali digitalna povezljivost.

Uporabljen bo lahko tudi za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Kot je zavedeno v zakonskem predlogu se bo lahko uporabil za nakup prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika, priklopne postaje za prenosni računalnik, računalniškega zaslona, tipkovnice in miške, digitalnega papirja, digitalnega peresa, čitalnika pametne kartice, spletne kamere, slušalke z mikrofonom, večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika, 3D-tiskalnika, zunanje pomnilniške enote, specializirane računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in kompleta za učenje programiranja.

Ključne informacije

Digitalni boni bodo unovčljivi od 15.6.2022 dalje. Gre za dobroimetje, ki ga upravičenec lahko unovči pri ponudniku blaga, ta pa vrednost prejme iz državnega proračuna. Bon lahko izkoristiš v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih blaga. Če ga ne unovčiš pravočasno, ne moreš zahtevati izplačilo vrednosti bona v denarju.

Kaj pa, če se šolam v tujini? Za vpis v evidenco upravičencev do digitalnega bona za leto 200 moraš pristojnemu organu predložiti dokazilo o šolanju na stopnji, primerljivi stopnjami ciljnih skupin.

Od jeseni 2022 bodo na voljo tudi brezplačni tečaji naprednih digitalnih veščin, kjer se boš lahko naučil o programiranju, robotiki, umetni inteligenci in digitalnem podjetništvu. Tečaji se bodo subvencionirali prek javnih razpisov.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPodjetnice podpirajo rast zdravstveno-tehnoloških in trajnostnih inovacij
Naslednji članekIzpostavljenost eni kapljici dovolj za okužbo

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.