Izpostavljenost eni kapljici dovolj za okužbo

V raziskavi novega koronavirusa so ugotovili, da je za okužbo potrebna le ena kapljica. Gre za prvo raziskavo takšnega tipa, kjer so zdravi prostovoljci bili izpostavljeni virusu. Šlo je za raziskavo prvotnega tipa virusa. Zato podatki ne držijo za verziji delta in omikron, ki sta dokazano še bolj kužni.

Med celotno raziskavo so ljudi nadzorovali in prav tako ugotovili, da se prvi simptomi okužbe pojavijo v roku dveh dni po stiku z virusom. Okuženi ljudje pa so najbolj kužni pet dni po okužbi.

Ugotovitve raziskave so bile objavljene kot predogled in še niso bile strokovno pregledane ter podrobno opisujejo rezultate pri 36 zdravih, mladih udeležencih brez imunosti na virus. Prostovoljce so spremljali v specialistični enoti v bolnišnici Royal Free v Londonu. Nihče od njih ni imel hujših simptomov.

Kakšne so dosedanje ugotovitve?

Študija je pokazala, da se okužba najprej pojavi v grlu. Virus vrhunec doseže približno pet dni po okužbi, pri čemer ima nos veliko večjo virusno obremenitev kot grlo. Študija je pokazala tudi, da so testi PCR zanesljiv pokazatelj tega, ali je prisoten nalezljiv virus. Bris nosu ali grla je bolj zanesljiv v prvih dneh okužbe.

Od 18 ljudi, ki so se okužili, so vsi imeli podobno virusno obremenitev, ne glede na prisotnost simptomov, kar jasno pokaže potencial za asimptomatsko širjenje virusa. Zanimivo je bilo dejstvo, da so tudi pri nekaterih ostalih prostovoljcih v grlu in nosu zaznali nizke ravni virusa. To pomeni, da so morda doživeli zelo kratkotrajno okužbo, ki jo je odstranila imunska dejavnost v sluznicah nosu in grla.

V bližnji prihodnosti se pričakujejo tudi nadaljnje ugotovitve iz raziskave, ki bodo dale odgovore na to, kakšen je odziv imunskega sistema v prvih urah in dneh po srečanju z virusom. Raziskovalci poudarjajo, da raziskave utirajo pot nadaljnjim študijam, ki bi lahko pomagale pospešiti razvoj naslednje generacije cepiv in protivirusnih zdravil.

Prejšnji članekPrihaja nov bon: Digitalni bon 22 tudi za študente in dijake
Naslednji članekPomagaj planetu z doma narejenimi ličili

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.