12. Pivo & Burger Fest

  Pivo & Burger Fest
  Priljubljeni kulinarični festival z razširjenim konceptom, ki izpostavlja spajanje piva in hrane
  12. Pivo & Burger Fest

  Kdaj

  6. aprila, 2019-7. aprila, 2019    
  11.00-21.00

  Kje

  Pogačarjev trg
  Pogačarjev trg 1, Ljubljana, Slovenija, 1000

  Vrsta dogodka

  V soboto in nedeljo, 6. in 7. aprila, bo v Ljubljani potekal prvi letošnji, sicer pa že 12. Pivo & Burger Fest. Eden najbolj priljubljenih kulinaričnih dogodkov v širši regiji bo na Pogačarjev trg prinesel več kot 200 različnih vrst piva ter enega najbolj svežih in vznemirljivih gurmanskih trendov, spajanje piva s hrano. Zato bo del festivala letos namenjen tudi stojnicam z drugimi jedmi, ki bodo kot odlične partnerke pivu zagotovo presenečale in navdušile, seveda pa bo osrednji kulinarični del še vedno pripadel sočnim burgerjem. Na raziskovanje novih kombinacij ter uživanje ob klasikah se bodo obiskovalci lahko podali v soboto, 6. aprila, med 11. in 23. uro ali v nedeljo, 7. aprila, med 11. in 21. uro.

  Na pomladnem Pivo & Burger Festu bodo pivovarji in distributerji predstavili rekordno število različnih piv, saj jih je na festivalskem seznamu tokrat več kot dvesto. »Zelo ponosni smo, da gre pri tej številki za večinoma domača, točena piva slovenskih pivovarjev, med njimi je tudi veliko novosti, ki jih bodo premierno predstavili prav na tem dogodku, ki je zares postal pravi praznik slovenskega pivovarstva,« je pred dogodkom dejal Lior Kochavy, idejni oče in soustanovitelj Pivo & Burger Festa.

  Novi kulinarični prijatelji

  Burgerji seveda ostajajo odlični prijatelji bogati ponudbi piva, a to se res rado parčka tudi z mnogimi drugimi jedmi, od specialitet mednarodnih kuhinj do modernih krožnikov vrhunskih chefov in celo kremastih sladic. »Na Pivo & Burger Festu nam uspe na enem mestu zbrati neverjetni dve stotniji različnih piv. Mar ne bi bilo čudno, če jim ne bi ob bok postavili še česa slastnega?« pravi Lior Kochavy. Tako bodo obiskovalci poleg spajanja piva z burgerji lahko poskusili, kako čudovito gre pivo skupaj z neo bistro dobrotami (EK Bistro), kako se naravno fermentirana piva ujemajo s fermentirano hrano (Fermentstation), kaj izbrati kot pivsko spremljavo za mehiške prigrizke (El Patrón Tacos & Store), ob katerem pivu uživati ob posoških delikatesah (Narezki.si), kako s pravim pivom oplemenititi pivniške jedi (Pivnica Lajbah), kako s pivom ukrotiti najmočnejše čilije (Gorki Chili) in kako pivo poparčkati s slaščicami (Atelier Karim).

  Gre pivo s hrano celo bolje kot vino?

  Najbolj pogumni menijo, da se pivo s hrano spaja celo boljše kot vino. Zakaj takšna mnenja niso povsem iz »hmelja zvita«, pojasnjuje Neja Žitnik iz organizacijske ekipe Pivo & Burger Festa: »Razlogov, zakaj se pivo tako dobro spaja s hrano, je več. Če zelo na kratko povzamem, grenčina piva odlično ‘preseka’ maščobo, kar je za vino nekoliko težja naloga, mehurčki v pivu (karbonizacija) pa ob vsakem požirku osvežijo usta in brbončicam omogočijo intenzivnejše doživljanje okusov.«

  Ponudba burgerjev ostaja pestra in bogata

  Obiskovalcem Pivo & Burger Festa bo tudi tokrat na voljo bogata festivalska knjižica s seznamom vseh piv ter nasveti o tem, kako jih spajati s hrano – od tega, kaj popiti h krepkim jedem, s čim sprati ostre okuse in kaj legendarno paše k burger klasikam. Za slednje, pa čeprav bi jih ob bogati kreativnosti težko poimenovali klasični, bodo skrbeli 7Burger, Dnevni bar Pr’Mrtinet, FNX Caffe & Bistro, Hood Burger, Jack & Joe Steak and Burger Club, Kuhinja Krušič, Majmun, Mangoop Burgers’n’stuff, Organic Garden, Pop’s Place, Punkt, Gostilna in pivnica Stari pisker, Superhrust, Tokyo Piknik in Top Chef.

  Prihajajo fermentirana, nizkoalkoholna in starana piva

  Danes, ko odlično kraft pivo in res dobre burgerje dobimo skoraj povsod, si je težko predstavljati, da so od prvega Pivo & Burger Festa minila šele štiri leta in pol. Približno toliko je minilo tudi od prvega zagona slovenskih kraft pivovarjev, kar pomeni, da se je scena šele dobro oblikovala ter da je prostora za razvoj in rast še ogromno. »Prihajajo fermentirana piva, pa nizkoalkoholna piva, ki jim kraft pristop k varjenju zagotavlja bogat, značilen okus. Prihajajo tri, štiri, celo šest let starana piva, ki zorijo v hrastovih, tudi češnjevih sodih. In prihaja spajanje piva s hrano. Bili bi res slepi, če tega kot organizatorji največjega tovrstnega dogodka v širši regiji ne bi opazili,« je trende na področju kraft pivovarstva povzel Lior Kochavy.

  Glavni urednik

  Prejšnji članek4. mednarodni filmski festival Kinotrip
  Naslednji članekKoncert ansambla Musica cubicularis: Glasba za člane rodbine Khisl in Michael Praetorius

  Glavni urednik

  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.