38. Vilenica: Mednarodni literarni festival

  Vilenica 2023
  Vilenica 2023 Foto: on vilenica
  38. Vilenica: Mednarodni literarni festival

  Kdaj

  4. septembra, 2023-9. septembra, 2023    
  Cel dan

  Vrsta dogodka

  38. Mednarodni literarni festival Vilenica bo pod geslom ›Raznoliki obraz Evrope‹ potekal od 4. do 9. septembra z dogodki v Hrastniku, Kopru, Ljubljani, Sežani, Štanjelu, Lokvi in Trstu. Letošnji koncept bo tematizirala okrogla miza Srednjeevropske pobude, ki bo potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani.
  Osrednje ime festivala in prejemnik nagrade vilenica 2023 je madžarski pisatelj iz Vojvodine Ottó Tolnai, slovenska avtorica v središču pa pesnica Barbara Korun.
  Poleg dveh osrednjih avtorjev letošnja Vilenica vabi v goste še druge, generacijsko raznolike in avtorsko izrazite mednarodne in domače literarne ustvarjalce in ustvarjalke: to so
  • Jake Buttigieg (Malta),
  • Marij Čuk (Italija/Slovenija),
  • Gašper Kralj (Slovenija),
  • Ariane Koch (Švica),
  • Wojciech Kuczok (Poljska),
  • Silke Scheuermann (Nemčija),
  • Shpëtim Selmani (Kosovo),
  • Thomas Stangl (Avstrija),
  • Jan Škrob (Češka) in
  • Tonia Tzirita Zaharatu (Grčija).
  38. Vilenica v središče postavlja sodobno književnost Avstrije in Nemčije, prinaša antologijo nemško pišočih avtoric in avtorjev ter organizira program za literarne posrednike.
  V sklopu festivala bo potekal tudi 21. komparativistični kolokvij, ki bo obravnaval povezavo med literaturo in duševnostjo.

  O Vilenici

  Mednarodni literarni festival Vilenica je srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki ga Društvo slovenskih pisateljev organizira na Krasu in drugod po Sloveniji.

  Osrednji dogodek festivala je vse od prve Vilenice, leta 1986, podelitev mednarodne literarne nagrade vilenica, ki jo Društvo slovenskih pisateljev v skladu s statutom Vilenice podeli avtorju iz Srednje Evrope za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike. Nagrajenca izbere žirija Vilenice, svečana podelitev pa poteka v sugestivnem okolju kraške jame, ki je dala ime nagradi. Poleg velike nagrade vilenica v okviru festivala podelimo tudi kristal vilenice. Najmlajšo izmed vileniških nagrad, mlado vilenico pa podeljujeta Združenje književnikov Primorske in Območna izpostava JSKD Sežana.

  Urednik portala Student.si

  Prejšnji članekTriatlon Ljubljana 2023
  Naslednji članek35. grafični bienale Ljubljana: Iz praznine so prišli darovi kozmosa

  Urednik portala Student.si

  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.