Slovesna otvoritev Slovenskih študijev na Fakulteti za slovenske in mednarodne študije

  Slovesna otvoritev Slovenskih študijev na Fakulteti za slovenske in mednarodne študije

  Kdaj

  2. oktobra, 2018    
  17.00

  Kje

  Nova univerza
  Mestni trg 23, Ljubljana, 1000

  Vrsta dogodka

  Zemljevid ni na voljo

  V Sloveniji deluje od leta 2015 prva akreditirana Fakulteta za slovenske in mednarodne študije (FSMŠ), članica Nove univerze. V študijskem letu 2018/2019 je FSMŠ prvič razpisala vpis na edinstven akreditirani triletni univerzitetni dodiplomski program – Slovenski študiji. Ta program je v Sloveniji novost, sicer pa podobne programe, prilagojene nacionalnim in kulturnim interesom držav, ponujajo mnoge tuje univerze. Gre za programe, kot so American Studies, Deutsche Studien, English Studies, Études françaises, Indian Studies, Jewish Studies, Irish studies idr. Osrednje znanstveno in pedagoško poslanstvo FSMŠ predstavlja slovenoslovje s preučevanjem in raziskovanjem identitete slovenskega naroda v njenem najširšem smislu. Študijski program Slovenski študiji tako posreduje interdisciplinarna znanja o slovenskih narodnih značilnostih, ustanovah, osebnostih in dosežkih: o zgodovini, narodnosti in državnosti, naravnih danostih in kulturni dediščini, politiki in geostrateškem položaju, gospodarstvu, slovenskem jeziku in književnosti, slovenski umetnosti in filozofiji, dosežkih in problemih trajnostnega razvoja v Sloveniji.

  V nasprotju z mnogimi drugimi narodi, ki so ali se še trudijo uveljaviti lastno avtonomijo, smo Slovenci svojo postavili na kulturnih in intelektualnih temeljih ter na ljudskem gibanju za samoodločbo posameznika in naroda. In naše bodoče diplomate, novinarje, svetovalce v javni upravi in državnih službah, sodelavce v kulturnih in turističnih organizacijah, v gospodarstvu in podjetniških razvojnih projektih, strokovnjake v muzejih, arhivih, založbah in knjižnicah ter druge intelektualce v zamejstvu in po svetu moramo zato izobraževati celostno in interdisciplinarno, če želimo ohraniti in razvijati visoko narodno kulturo in zavest. Zato

  FSMŠ gradi na:

  1. Ekskluzivnem, interdisciplinarnem, primerjalnem programu slovenoslovja s temeljno obravnavo ter aplikativnimi podpornimi raziskavami slovenskega ozemlja in identitete slovenskega naroda.
  2. Kakovostnem, svobodomiselnem, kritičnem, nepristranskem študijskem programu, ki obsega slovensko književnost, zgodovino, geopolitiko, kulturo in umetnost.
  3. Na odličnem akademskem zboru, ki ga sestavljajo vrhunski domači predavatelji in raziskovalci z mednarodnimi izkušnjami, npr. Darko Darovec, Tamara Griesser Pečar, Peter Jambrek, Janko Kos, Ernest Petrič, Dimitrij Rupel, Alenka Temeljotov Salaj, Bojan Žalec, idr.

   

  Glavni urednik

  Prejšnji članekVarnost otrok v prometu
  Naslednji članekBeton Ltd.: ICH KANN NICHT ANDERS

  Glavni urednik

  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.