#Univerzatudi: Kaj storiti ob spolnem nadlegovanju v univerzitetnem prostoru?

  univerza tudi
  #Univerzatudi: Kaj storiti ob spolnem nadlegovanju v univerzitetnem prostoru?

  Kdaj

  8. marca, 2021    
  11.00-13.30

  Vrsta dogodka

  Ob Mednarodnemu dnevu žensk, ki ga obeležujemo 8. marca, iniciativa Rezistenca vabi na dogodek #univerzatudi, kjer bo potekala razprava o spolnem nadlegovanju v akademskem prostoru.

  Spolno nadlegovanje v univerzitetnem prostoru je v zadnjih mesecih postalo jedro razprave in pričanja študentk so odprla vrata dodatnim problemom dojemanja spolne avtonomije in telesne nedotakljivosti. V javnem prostoru so odmevali primeri iz Filozofske fakultete in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. A jasno je, da spolno nadlegovanje v univerzitetnem prostoru ni omejeno samo na ti dve instituciji, ampak predstavlja velik problem, ki ga je treba nasloviti.

  Dogodek bo potekal preko spletne aplikacije Zoom in Facebook Live, cilj dogodka pa je dati študentkam in študentom orodja, s katerimi si lahko v primeru spolnega nadlegovanja pomagajo. Na koga se lahko obrnejo? Kaj storiti?

  Dogodek je brezplačen, potrebna pa je prijava. Vprašanja bo moč postaviti med Facebook live streamom v komentarjih, lahko jih pa tudi predhodno pošlješ na elektronski naslov feministicna.rezistenca@gmail.com.

  Urnik dogodka:

  • 11:00 Uvodni nagovor in predstavitev preliminarnih rezultatov raziskave, ki je še dostopna na povezavi (https://1ka.arnes.si/a/1646) ter oris širše situacije, s katero se študentke in študenti soočajo v procesu terciarnega izobraževanja.
  • 11:30 Kaj lahko storim, če doživljam nasilje na faksu? Članice študentskih svetov bodo predstavile pravilnike (oz. odsotnost le-teh). Študentkam in študentom se bo skušalo približati sam postopek prijave na univerzo, kako zahtevati podporne sisteme na ravni fakultet v obliki zaupnih oseb in kakšno vlogo ima pri tem študentski svet posameznih fakultet.
  • 12:00 Na koga se lahko obrnem, če sem doživel_a spolno nadlegovanje oz. nasilje? Predstavljeni bodo podporni sistemi, tako znotraj univerze kot zunaj nje. Nanje se lahko obrnejo študentke in študenti, predvsem na področju socialne podpore in prava. Udeleženski se bodo spoznali z nalogo zaupnih oseb na univerzah in pa s funkcijo organizacij, ki delajo na področju preprečevanja spolnega nasilja.
  • 12:45 Razprava.
  Prejšnji članekDan žena na Krvavcu
  Naslednji članekVirtualni World Education Fair 2021

  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.