10 najbolj kontroverznih otroških imen

twins, babies, newborn
Foto: 3194556 iz Pixabay

Marsikdaj se nam drugačna, redka imena zdijo zanimiva in pomislimo, da bi tako ime bilo lepo za našega bodočega otroka. Vendar pa je pri izbiri imen vedno treba biti pozoren na njegovo zgodovino in asociacije. Konec koncev nočemo, da je naš otrok poimenovan po množičnem morilcu. Ali pač? Katera so najbolj kontroverzna imena za otroke?

1. Živa

Slovanska Živa (znana tudi kot »Ziva« ali »Siva«) je razumljena kot boginja ljubezni, življenja in plodnosti.

Načeloma pa je to mednarodno ime hebrejskega izvora in pomeni »življenje«. Kot tako se prav tako nanaša na mesec izraelske neodvisnosti. Zato se marsikomu kot otroško ime zdi neprimerno in nenavadno.

2. Azriel

Azriel ali Azrael je eno izmed najpopularnejših fantovskih imen v zadnjih nekaj letih, vendar je sporna izbira. Ker je to ime angela smrti v judovski in islamski tradiciji ima zelo težko ozadje, zaradi česar je za nekatere ravno zato zanimivo in »kul«, za druge pa neprimerno in čudno.

Druga »vražja« imena, katerih se je treba paziti so, Ares, Azazel, Damian, Hades, Leviatan, Loki in seveda Lucifer.

baby, boy, child
Foto: 1095178 iz Pixabay

3. Adolf

Ime Adolf je fantovsko ime danskega izvora in pomeni »plemeniti volk«. Včasih je bilo sicer švedsko, kraljevo ime, vendar je kruto diktatorstvo Adolfa Hitlerja to ime popolnoma umazalo za kateregakoli razumnega starša. V Združenih državah Amerike je več kot 100 fantov prejšnje leto dobilo špansko verzijo imena – Adolfo in nekateri staro verzijo – Adolphus, nihče pa ni bil poimenovan Adolf ali Adolph.

4. Lolita

Lolita je prikupno ime španskega izvora. Vendar pa je znano po Nabokovskem razvpitem romanu, kjer je pedofilski pripovedovalec, Humbert Humbert, dal tak vzdevek svoji žrtvi – mlademu dekletu, Dolores z vzdevkom Lola ali Lo. Marsikateri starši pa se odločijo to negativno asociacijo ignorirati ali pa je sploh ne poznajo. Zato je pomembno, da se pozanimamo o imenu, preden ga uporabimo za lastnega otroka.

baby, child, cute
Foto: predvopredvo iz Pixabay

5. Rex

Trendi otroških imen navadno zaostajajo za trendi pasjih imen, saj so pri izbiri slednjih ljudje bolj pogumni in hitreje izberejo mogoče malo bolj tvegana imena. Vendar po nekaj letih uporabe, imena kot sta Milo in Luna postaneta popolnoma normalna tudi za otroke.

Medtem ko se druga imena težje otresejo svojih živalskih asociacij in klasično pasje ime Rex je na vrhu tovrstnega seznama. Podobno velja za pasja imena, kot so Max, Bruno in Bella.

6. Eros

Eros je fantovsko ime grškega izvora in pomeni »poželenje«, saj je Eros grški bog spolne ljubezni. Zato se marsikomu to ime zdi skrajno neprimerno in opolzko za novorojenega fantka. Po drugi strani pa bo moral ta fantek kot moški, sodeč po imenu, izpolnjevati kar visoke standarde.

baby, child, hand
Foto: marvelmozhko iz Pixabay

7. Ofelija

Ofelija je dekliško ime grškega izvora in pomeni »pomoč«. Sicer je prelepo ime, vendar je že dolgo zaznamovano s stigmo Hamletove tragične junakinje, za katero se zdi, da je izumil ime. Vendar vedno več staršev ignorira to asociacijo in se odloča za to ime, ki pridobiva popularnost.

8. Franko

Ime Franko je italijanskega izvora in pomeni »francoz« ali »svoboden človek«. Je klasično italijansko ime, ki je še danes po svetu zelo popularno. Vendar pa ga dosti ljudi še danes povezuje s španskim diktatorjem, zato marsikateremu staršu to ime ne bi bilo všeč za otroka.

baby, portrait, newborn
Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

9. King

Ime King je fantovsko ime angleškega izvora in pomeni »monarh«. Je ime, ki pošlje mešano sporočilo, saj nekateri mislijo, da je bolj primeren za pse, drugi pa ga vidijo kot močno ime, neobičajnega stila z bogatimi asociacijami – od Dr. Martina Luthra Kinga do Elvisa.

10. Ursula

Ime je latinskega izvora in pomeni »mala medvedka«. Je svetniško ime z bogato literarno zgodovino, vključno s Shakespearom v Dva gospoda iz Verone. Pomanjkljivost predstavlja to, da ga otroci pogosto asociirajo z glavno antagonistko Disneyijeve Male morske deklice – hobotnico Ursulo.

baby, newborn, naked
Foto: TawnyNina iz Pixabay

Imaš na zalogi še kakšno kontroverzno ime? Zapiši ga v komentar 👇

Prejšnji članekVelik napredek v 3D tiskanju
Naslednji članekNajdba pleziozavrov v Sahari namiguje, da ni šlo le za morska bitja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.