4/20: konoplja v 2020

»Four-twenty« ali po slovensko »štir-dvajset« je zaščitniški znak konopljine kulture in predstavlja poseben čas v dnevu, 4.20, in tudi dan v letu (po ameriško 4/20, po naše 20. 4.), ko se proslavlja konopljo, njeno uživanje ter njeno večnamenskost.

Ker se piše leto 2020, je mesec april zapisan kot 4/20/20 in to pomeni, da se cel mesec proslavlja konopljo.

Zgodovina 4/20

Leta 1971 je 5 srednješolcev, med družbo poznanih kot The Waldos, našlo zemljevid nekega sadilca konoplje, ki naj bi jih pripeljal do velikega nasada. Začeli so se zbirati pred šolo, vsak dan ob 4.20, da bi se domislili načrta, kako najti obljubljen nasad. Tako so svoje sestanke poimenovali kar 4.20. Ko pa so obupali z iskanjem nasada, so kodo 4.20 začeli uporabljati za kajenje konoplje. To zgodbo je svetu predstavil novinar revije High times, ki je tudi razglasil uro 4.20 kot uradno uro za uživanje konoplje.

Konoplja razdvaja družbo

Konoplja v naši družbi še vedno velja za nekakšno tabu temo ali vsaj za temo, ki ni družbeno sprejeta. Nekateri so mnenja, da je konoplja vstop v svet drog in da so tisti, ki jo uživajo, narkomani. Nekateri se zavedajo, da je konoplja rastlina, ki je vsestranska in uporabna ne samo za medicinske namene, temveč tudi za namene različnih industrij. Spet tretji razumejo pomembnost konoplje, vendar ne podpirajo njenega uživanja. Četrti se razglašajo za prave stonerje in so podporniki rabe konoplje, spet peti pa konopljo izrabljajo in jo uživajo v prekomernih količinah, kar lahko povzroči nekatere negativne učinke.

Negativni učinki konoplje

Redno uživanje konoplje lahko na človeku pusti določene posledice, ki so največkrat povezane z argumenti proti konoplji. Konoplja ima negativen vpliv na kratkoročni spomin, večkrat pa jo povezujejo tudi s paranojo in drugimi negativnimi učinki na človeške možgane. Ti učinki so še posebej močni na možganih mladostnikov, ki se še razvijajo. Konoplja naj bi vplivala tudi na lenobo, neaktivnost, prenajedanje, zabušavanje.

Na DrogArtu kot negativne učinke konoplje naštevajo tudi: poslabšanje kognitivnih funkcij, slabost, težave s pljuči, rahla fizična zasvojenost, zmedenost, vrtoglavica, dehidracija, psihoza. Seveda so učinki konoplje različni in se razlikujejo med njenimi uporabniki.

Vsestranska uporaba – od industrije do medicine

Konoplja ima bogato zgodovino. Izvirala naj bi s severovzhoda Himalaje in segala do Aralskega jezera in Kaspijskega morja, potem pa naj bi se širila s cvetnim prahom in semeni. V Osrednji Aziji naj bi konopljo uporabljali že od neolitske dobe, predvsem so iz njenih vlaken izdelovali izredno močne vrvi. Leta 770 naj bi bila na papir iz konoplje natisnjena prva knjiga. Cesar Shen Nungu naj bi v Indiji konopljo priporočal proti malariji, zaprtju, revmatičnim bolečinam, »odsotnosti duha« ter pri ženskih težavah. V 7. stoletju, ko je Mohamed v Koranu prepovedal alkohol, naj bi muslimani s pomočjo hašiša utrjevali in širili vero. Turki so svojim vojakom dajali hašiš, zaradi katerega naj bi bili bolj pogumni. V Egiptu so konopljo uporabljali tudi za gradnjo piramid. Danes v industriji konopljo uporabljamo za prehrano (semena, olje, beljakovinski prah, moka), za nego telesa in v medicinske namene.

Za naše zdravje je pomembna predvsem zaradi njenih zdravilnih učinkovin – kanabinoidov, terpenov in drugih. Kanabinoidi se nahajajo v konopljinih žlezah, v našem telesu pa se vežejo na kanabinoidne receptorje in s tem uravnavajo delovanje endokanabinoidnega sistema.

Endokanabioidni sistem nekateri opisujejo kot največji biokemični komunikacijski sistem telesa, ki med drugim vpliva na razpoloženje, metabolizem, spomin, kontrolo gibanja, imunski sistem, razmnoževanje, percepcijo bolečine, apetit, spanje in razvoj kosti. Kanabinoid CBD po do sedaj izvedenih študijah izkazuje velik potencial za zdravljenje različnih težav, kot so posttravmatski stres, debelost, epilepsija, diabetes, rak, Alzheimerjeva bolezen (vir: zazdravje.net).

Legalizacija/dekriminalizacija in uporaba konoplje med mladimi

V Sloveniji se za legalizacijo in dekriminalizacijo konoplje bori kar nekaj društev in organizacij. Vsako leto konec aprila pa je v okviru ŠOU v Ljubljani organiziran tudi Marihuana marš, dogodek, ki želi spodbuditi družbeni diskurz o konoplji in premik slovenske družbe bližje k legalizaciji. Tako je sončen dan konec aprila v Ljubljani zaznamovan z vonjem konoplje, Kongresni trg pa preplavljen s somišljeniki in uživalci konoplje.

Rekreativna raba konoplje je legalizirana že v mnogih državah po svetu, na primer v Kanadi, Gruziji, Južni Afriki, Urugvaju, delih Kolumbije, nekaterih zveznih državah Združenih držav Amerike, Avstraliji, Kanadi. V Evropi je predvsem Nizozemska znana, da konopljo tolerira, prav tako tudi Španija.

V državah, ki so konopljo legalizirale in tolerirale njeno uporabo, je konopljina industrija prinesla vrtoglave številke v gospodarstvu. Ne gre samo za dohodke iz prodaje, ampak tudi za ustvarjanje služb, možnosti za investicije, turizem in medicino. V Koloradu so leta 2015 zabeležili 996 milijonov dolarjev dobička od prodaje konoplje. Do leta 2021 naj bi ta številka v celotni Severni Ameriki narasla do 20 milijard dolarjev (vir: Arcview Market Research).

V Sloveniji nas do legalizacije konoplje čaka še dolga in naporna pot. Predvsem zaradi tega, ker naša družba konopljo še vedno povezuje z drugimi trdimi in nevarnimi drogami.

Leta 2018 so v ekipi Marihuana marša opravili anketo o uporabi konoplje med mladimi v Sloveniji. V njej je sodelovalo 1909 anketirancev, večina v starostni skupini med 18 in 28 let. Večina (85 %) anketirancev je že poskusila konopljo in ti imajo večinoma pozitivne izkušnje (mešane izkušnje ima manj kot 20 %, slabe izkušnje pa navaja 1,7 % anketirancev). Mladi (85,5 % anketirancev) so mnenja, da s konopljo niso zasvojeni, le 7,5 % jih meni, da so. Večina (85,5 %) jih trdi, da so v Sloveniji spremembe na področju urejanja konoplje potrebne.

Vsako leto se več držav odloči za legalizacijo konoplje. Smo že v letu 2020, pa vendar bomo v Sloveniji čakali še kar dolgo časa, preden bomo dočakali spremembe v razumevanju konoplje, njenih učinkov in razsežnosti njene uporabe.

Prejšnji članekKako in kdaj lahko vidiš StarLinkove satelite Elona Muska
Naslednji članekStrah pred obiskom urgence v času karantene: bodo posledice nepopravljive?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.