5 razlogov, da ima Finska najboljši šolski sistem na svetu!

Finska se že leta giblje v samem vrhu šolstva. Njihov šolski sistem ima ogromno pozitivnih značilnosti, ki omogočajo ta uspeh, spodaj je naštetih pet teh, ki bi jih lahko vključili vsi ostali sistemi, vključno s slovenskim.

Brezplačno izobraževanje

Finska pravico do šolanja jemlje za temeljno, zato je logično, da je izobrazba brezplačna. To, tako kot v Sloveniji, vsem državljanom omogoča enake možnosti za uspeh. Marsikatera država, poznan primer so ZDA, ima visoke šolnine, ki vodijo do velikih razlik med državljani, nekaterim pa onemogočijo študiranje ali pa jih vodijo v doživljenjske dolgove.

Ni standardiziranih testov

Standardizirani testi so pogosto tisti, za katere se učenci ogromno učijo, se »napiflajo«, na koncu pa znanja ne ostane nič. Na Finskem so to preprečili, imajo samo en tak test (The National Matriculation Exam). Ta se izvaja na koncu srednje šole in je obvezen za nadaljevanje izobraževanja na fakulteti.

Sproščena atmosfera

Finci menijo, da manj nadzora in stresa prinese boljše počutje. Šola se začne kasneje zjutraj, učenci imajo manj natrpan urnik in dovolj časa za malico ter sproščanje. Prav tako je poskrbljeno za učitelje, saj imajo sobe za učitelje, kjer se lahko sprostijo in spočijejo. Tudi učitelji so samo ljudje, ki potrebujejo dobre pogoje, da lahko dobro opravljajo svoje delo.

Manj domačih nalog

Učenci na Finskem naj bi imeli najmanj domače naloge na svetu. Za nalogo naj bi porabili le pol ure na dan, prav tako nimajo inštruktorjev. Z manj domače naloge se lahko na šolsko delo osredotočijo samo v šoli, niso pod stresom in zato od pouka več odnesejo.

Sodelovanje čez tekmovalnost

Na Finskem ni seznamov z najbolj uspešnimi šolami. Verjamejo, da je sodelovanje bolj pomembno od tekmovanja, zato se ne osredotočajo na številke. Tako je ironično, da so prav oni v svetovnem vrhu izobraževalnih sistemov, drugi tekmovalni narodi pa se gibljejo nižje na seznamu.

Finski šolski sistem zagotovo in popoln, a zdi se mi, da je dobra iztočnica in bi se po njem morali začeti zgledovati vsi, čim prej.

Prejšnji članekZačetek moje psihoterapevtske poti – izpoved študentke SFU Ljubljana
Naslednji članekKaj je Istanbulska konvencija?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.