7 nasvetov za »suhi januar«

closeup of alcohol free zone sign on pavement
Foto: PatrikStedrak iz iStock

Za nami je že skoraj polovica januarja, ki je mnoge predstavljal nov začetek in z njim novoletne zaobljube. Marsikatera zaobljuba se je vrtela okoli alkohola.

Januar brez uživanja alkohola oz. angleško dry january (dobesedno suhi januar) v Združenem Kraljestvu poznajo že desetletje – Alcohol Charge UK je dry january predstavil že leta 2013. Vse skupaj se je začelo kot kampanja, ki je ljudi spodbujala, naj poskrbijo za svoje zdravje in cel mesec ne pijejo alkohola. Danes se na »izziv« brez pitja letno prijavi več kot 100 000 Angležev, lotevajo pa se ga tudi ljudje z vseh koncev sveta.

Če si se tudi ti odločil, da januarja ne boš spil niti kapljice alkohola, pa ti motivacija že počasi upada, beri naprej. Pripravili smo nekaj preprostih nasvetov, ki ti bodo pomagali pri tem.

Povej o izzivu svojim prijateljem

Pri nas se marsikatero druženje vrti okoli alkohola in prej ali slej te bo nekdo vprašal, ali si bolan, da danes ne piješ. Svojim prijateljem povej, zakaj si se odločil za januar brez alkohola, in upaj, da te bodo razumeli in ti ne bodo vseeno kupili pijače.

Načrtuj manj zabav

Manj zabav kot obiščeš, manjša je verjetnost, da se bo v roki znašel kozarec alkohola. Predlagamo, da zabave in različne dogodke načrtuješ za februar in marec, poleg tega pa lahko januarja kakšen petek več nameniš učenju in ne le žuranju.

Voznik

Če se vseeno odpravljaš na zabavo ali druženje s prijatelji, se javi, da danes ti voziš. Vsi dobro vemo, da voznik pod vplivom alkohola ogroža varnosti vseh v avtomobilu in na cesti, na poti domov pa ga lahko čaka še neprijetno srečanje s policistom. To te bo odvrnilo od pitja, prijatelji pa bodo zadovoljni, ker bodo imeli prevoz domov.

Calendar marked to indicate that January is Dry January - a month to stay sober and alcohol-free
Foto: OntheRunPhoto iz iStock

Brezalkoholne pijače

Dry january je odlična priložnost, da preizkusiš brezalkoholne različice tvojih najljubših (sicer alkoholnih) pijač. Največ izbire imaš zagotovo pri različnih koktajlih, pivih in radlerjih.

Denar

Če potrebuješ še dodatno motivacijo, pomisli, koliko denarja v povprečju zapraviš na zabavi za alkohol. Ves ta denar lahko, če ne piješ, prihraniš in porabiš za kaj drugega.

Poišči si novo »nagrado«

Če ti je kozarec pijače predstavlja »nagrado« po napornem dnevu ali tednu, poišči alternativo. To je lahko karkoli, od najljubše sladice, gledanja najljubše serije, razvajanja s kopeljo, savne…

Dobro izhodišče

Kot zadnje lahko na januar brez alkohola gledaš kot na izziv, ki ti ga bo uspelo premagati. To pomeni dobro izhodišče, da ti bodo v letu uspeli tudi drugi izziv in novoletne zaobljube, ki si si jih zastavil.

Reminder on a calendar for January that it is Dry January, an alcohol-free month of sobriety
Foto: OntheRunPhoto iz iStock
Prejšnji članekŠtudentje pedagoške fakultete izdajajo brošuro o interspolnosti
Naslednji članekFilmi, ki so uničili največ avtomobilov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.