Binkoštna nedelja in zakaj jo praznujemo?

dove, cross, hands
Foto: nickelbabe iz Pixabay

Binkošti ali praznik Svetega Duha je praznični dan v cerkvenem koledarju. Ta praznik je premičen in se praznuje petdeseti dan po veliki noči. Kako pa so nastali Binkošti in zakaj jih praznujemo?

Zakaj kristjani praznujejo binkošte?

Binkoštna nedelja simbolizira prihod Svetega Duha in sklene velikonočni čas. Beseda binkošti izhaja iz nemškega jezika Pfingsten – petdeseti dan, pojem pa izhaja iz grške besede pentekoste (hemera), kar prav tako pomeni petdeseti (dan). Po binkoštih se v krščanskem koledarju nadaljuje čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta, oziroma do začetka adventnega časa. V latinščini je uradno ime tega praznika, ki ga obhajamo petdeseti dan po veliki nedelji, »dominica pentecostes«.

Kristjani se na ta dan spominjajo prihoda Svetega Duha, ki ga je petdeseti dan po svojem vstajenju poslal Jezus. Sveti Duh je prišel k Mariji, Jezusovi materi, in njegovim enajstim apostolom, ki ga prejeli in hkrati pridobili tudi darove Svetega Duha. Nad učence pa se je Sveti Duh spustil v obliki ognjenih jezikov. Tako so učenci začeli govoriti v vseh jezikih sveta in so lahko začeli svoje poslanstvo širjenja vere. To je rojstni dan Cerkve, kajti Duh je napolnil apostole z modrostjo in pogumom, da so ljudem začeli oznanjati resnico o Jezusu in njegov nauk. Bogoslužna barva praznika je rdeča (ogenj, ljubezen).

Painting of Mother Mary and the Apostles at Pentecost, in the Church of Valencia, Spain
Foto: Jorisvo iz iStock

Zakrament, ki ga navdihuje Sveti Duh

Prihod Svetega Duha še danes praznujemo s pomočjo zakramenta svete birme. Takrat birmanci prejmejo svetega duha in njegovih 7 darov. Namen teh darov je, da kristjane zbližajo s Kristusom, kljub temu da fizično ni prisoten na svetu. Ta navzočnost pa se bistveno uresničuje po Svetem Duhu, ki je Duh poveličanega Kristusa, povišanega na Božjo desnico.

Prvi in temeljni dar Svetega Duha je vera. Navadno pa govorimo o sedmih darovih Svetega Duha: dar modrosti, umnosti, vednosti, moči, svéta, pobožnosti in strahu Božjega. Ti darovi dajejo posamezniku tiste vrednote, ki jih potrebuje, da lahko živi polno krščansko življenje. Vse sposobnosti, ki jih poseduje posameznik, so glede na vero kristjanov prav tako darovi Svetega Duha: dar sprave, zanesljivosti, ozdravljanja, vodenja, miru, pozornosti, zaupanja, odprtosti, tolažbe, razumevanja, bistrosti.

the holy spirit in the form of a white dove carries seven gifts, the flames of the gifts of the holy spirit
Sedem darov Svetega Duha, Foto: Elena Dy iz iStock

Praznik po Evropi

Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov. V Nemčiji, Avstriji, Franciji, Švici in na Madžarskem pa imajo na binkoštni ponedeljek tudi dela prost dan. Evangeličani, ki predstavljajo velik del kristjanov v omenjenih državah, namreč binkoštni dan razumejo kot ustanovni dan Cerkve in ga zaradi njegove pomembnosti obhajajo dva dneva.

Prav tako so binkošti velik praznik pri pravoslavnih vernikih, ki ga zaradi ravnanja po Julijanskem koledarju, praznujejo en teden kasneje kot kristjani in evangeličani.

paloma, darling, bird
Sveti Duh prikazan v podobi goloba, Foto: Ronsa06 iz Pixabay
Prejšnji članekJe mogoče, da je to bitje preživelo? Skrivnosti živalskega sveta
Naslednji članekAli je psiholog zdravnik?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.