Bo Amsterdam odslej kaznoval uživanje marihuane?

Close-up of woman smoking marijuana cannabis joint
Foto: Alina Rosanova iz iStock

Uživanje in posedovanje marihuane je na Nizozemskem sicer zakonsko prepovedano, ampak so oblasti v drugi polovici 20. stoletja ubrale bolj tolerantno politiko (gedoogbeleid) glede uporabe mehkih drog. V teh nekaj desetletjih je Amsterdam postal privlačna turistična destinacija za mnoge, ki so si želeli nekoliko bolj sproščene zabave.

Prav ta sproščenost tujih turistov pa zadnja leta buri precej duhov v amsterdamskem mestnem svetu. Skrbi jih predvsem dejstvo, da številni vidijo Amsterdam kot mesto, kjer je »vse dovoljeno«.

Napačen vtis o mestu želijo popraviti s prepovedjo uživanja marihuane na določenih trgih in ulicah. Po vzoru prepovedi uživanja alkohola pod milim nebom bo odslej enako veljalo za uživanje marihuane. Za kršitelje novih pravil je predvidena zajetna globa.

Dovolj je dovolj!

Predlog prepovedi uživanja marihuane je le del širšega sklopa ukrepov, ki jih predlaga amsterdamski podžupan Sofyan Mbarki. V svoji viziji za leto 2035 obravnava predvsem vprašanje neodgovorne in nenadzorovane rasti turizma v mestu.

»Amsterdam je velemesto in s tem je povezana gneča in živahnost, vendar se moramo, če želimo ohraniti naše mesto primerno za življenje, namesto neodgovorne rasti zdaj odločiti za omejevanje,« je povedal podžupan.

Beautiful sunrise over Amsterdam, The Netherlands, with flowers and bicycles on the bridge in spring
Foto: dennisvdw iz iStock

Poleg prepovedi kajenja marihuane na javnih mestih med ukrepe sodijo še skrajšanje obratovalnih ur barov, hotelov, kavarn in okenske prostitucije v okrožjih rdečih luči, javna kampanja ozaveščanja proti prekomernemu pitju in razuzdanemu turizmu, ki je posledica opitosti ali okajenosti, omejitev vstopnih točk na turistične ladjice in boj proti nadležnim fantovščinam ter dekliščinam.

Prepoved uživanja marihuane ne vključuje kajenja v obratih, ki imajo ustrezno licenco za izvajanje tovrstne storitve.

Razlogi za uvedbo prepovedi marihuane

Vizija podžupana je posledica priljubljene pobude Amsterdam ima izbiro iz leta 2020, ki jo je podpisalo več kot 30 tisoč meščanov. V lanskem letu so mestne oblasti sprejele uredbo o uravnoteženem turizmu, s katero želijo število turistov v Amsterdamu omejiti med 10 in 20 milijonov.

Nizozemska prestolnica šteje »le« 900 tisoč prebivalcev, v predkoronskem času pa jo je obiskalo več kot 21 milijonov turistov. S strožjimi ukrepi želijo zagotoviti višji življenjski standard za domačine, ki v mestu živijo, delajo, se izobražujejo in ja, tudi spijo.

Amsterdam, Netherlands - January 6, 2013: Coffeeshop Smokey is a cannabis coffee shop located on the biggest square in Amsterdam, Rembrandt Square.
Foto: sbostock iz iStock

Mbarki svojo vizijo označuje kot piko na i, kako naj bi mesto izgledalo leta 2035. Predlagani ukrepi, o katerih bodo mestni organi razpravljali 21. decembra, bi po njegovem mnenju naredili mesto privlačnejše tako za lokalno prebivalstvo kot tudi za obiskovalce.

Če se torej s prijatelji odpravljaš na novoletni oddih v Amsterdam, bodi pozoren na morebitne spremembe, ki bi lahko povzročile nepričakovane dodatne stroške.

VIRHet Parool
Prejšnji članekZnanstveniki odkrili, česa dinozavri niso jedli
Naslednji članekTa »veseli« mesec ali vidik decembra, ki ni prazničen

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.