Bodi eko tudi v času korone!

Koronakriza nas je vse dodobra pretresla in presenetila, s tem pa povzročila, da smo pozabili na pomembna vprašanja, predvsem glede onesnaževanja okolja in prenasičenosti plastike za enkratno uporabo. A čeprav v ozadju, se boj za okoljsko pravičnost nadaljuje. Tukaj je samo nekaj nasvetov, ki jih lahko upoštevaš, da bo svet boljši in čistejši tudi med pandemijo, ki zahteva, da stvari zavržemo.

Maska

Maske so postale že naše stalne spremljevalke, a na žalost tudi vedno večje onesnaževalke okolja. Vsak kratek sprehod po centru mesta ali okoliških travnikih lahko razkrije realnost, kje končajo maske za enkratno uporabo. Na žalost ne vedno v smeteh. Zato si priskrbi pralno masko, ki jo lahko večkrat uporabiš. Po vsaki uporabi poskrbi za dezinfekcijo, tako da jo prevreš v loncu ali opereš v stroju in zlikaš. Če pa želiš privarčevati še kak evro, si lahko masko zašiješ tudi sam.

black and gray scissors beside black leather bag
Masko lahko zašiješ tudi sam. Vse, kar potrebuješ, so nit, elastika in kos blaga.

Razkužilo

Tudi razkužilo je postalo del naše rutine. Na trgu je veliko možnosti, od razkužil v pršilu, gelu pa do dezinfekcijskih robčkov. Če želiš imeti razkužilo vedno s seboj, ti priporočamo, da ga kupiš v večji embalaži in ga nato pretakaš v manjše plastenke, saj je to še najbolj trajnostna alternativa. Robčki namreč zelo onesnažujejo okolje, porabiš jih veliko in po vsaki uporabi jih moraš zavreči.

So rokavice res potrebne?

Če redno skrbiš za higieno rok, rokavice niso potrebne. Vedno, ko prideš domov, si operi roke z milom, preden greš v trgovino ali na avtobus, si redno razkužuj roke in se ne dotikaj obraza. To je najboljša preventiva pred okužbo. Pa še izogneš se lahko veliko nepotrebni plastiki.

Prejšnji članekVse, kar rabiš vedeti o likerjih
Naslednji članekAmazon za 8,45 milijarde kupil studio MGM, kateri filmi in serije mu pripadajo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.