Boš moral proti covidu cepiti svojega hišnega ljubljenčka?

Od začetka pandemije so strokovnjaki delili svoje pomisleke glede vpliva koronavirusa na živali. Trenutno ni dokazov, da bi živali igrale pomembno vlogo pri širjenju virusa na ljudi, čeprav so bile okužbe potrjene pri različnih vrstah živali po vsem svetu. Med te živali spadajo tudi psi, mačke, opice in minki.

Znanstveniki razvijajo cepiva proti covidu, ki so posebej zasnovana za živali. V sredo je tako Rusija sporočila, da je registrirala prvo cepivo proti covidu za živali.

Je živali res potrebno cepiti?

Podatki so zelo omejeni. Večino kar vemo, so poročila iz manjših študij. Poročali so, da je majhno število mačk in psov okuženih v več državah. Julija lani je veterinarka v Veliki Britaniji Christine Middlemiss dejala, da je to zelo redek dogodek, pri katerem do zdaj odkrite okužene živali kažejo le blage klinične znake in okrevajo v nekaj dneh. Veterinarji poudarjajo, da hišni ljubljenčki ne predstavljajo tveganja za lastnike.

Poleg domačih hišnih ljubljenčkov je bilo pozitivnih tudi več živali v živalskih vrtovih. V ZDA je bil prvi znani primer okužbe tiger v živalskem vrtu Bronx v New Yorku, kasneje pa še osem goril v živalskem vrtu v San Diegu v Kaliforniji. V obeh primerih je bilo sumljeno, da so živali zbolele, ko so bile izpostavljene skrbniku živalskega vrta, ki je imel virus. Po poročanju naj bi živali okrevale po blagih simptomih.

gorila
Fotografija je simbolična.

Covid pa je bil veliko bolj resen za minke, podlasice, ki jih gojijo zaradi krzna. Številne države so poročale, da so v nekaterih primerih minki hudo zboleli ali celo umrli. Največji izbruh virusa pri tej vrsti živali pa se je zgodil na Danskem. Ubiti so morali več milijonov živali in popolnoma ustaviti inustrijo do leta 2022. Obstaja tudi nekaj dokazov, da so minki virus prenašali nazaj na ljudi v mutirani obliki.

Mink
Mink

Potrebujemo cepivo za domače živali?

Glede tega obstajajo različna mnenja. Za mačke in pse znanstveniki ne verjamejo, da imajo pomembno vlogo pri prenosu virusa na ljudi, zato nekateri dvomijo, da jih je potrebno cepiti. Lani je za Science Magazine, zdravstveni strokovnjak iz neprofitne zveze EcoHealth, William Karesh dejal, da z vidika javnega zdravja hišne ljubljenčke ni potrebno cepiti. Podobnega mnenja je tudi ameriško ministrstvo za kmetijstvo, ki ureja cepiva za hišne ljubljenčke.

Se pa znanstveniki strinjajo, da je v primeru podlasic koristno razviti cepivo. Skrbi jih tudi za gorile, saj spadajo med ogroženo vrsto in je znano, da imajo lahko bolezni dihal. Strokovnjaki pravijo, da če goril ne cepimo, jih lahko v najslabšem primeru potisnemo na rob izumrtja. Bojijo se, da se pojavijo nove mutacije virusa, če bi se ta med živalmi razširil. V uvodniku časopisa Virulence so Januarja zapisali, da ni nepredstavljivo, da bomo morali morda cepiti nekatere domače živali, da zajezimo okužbo. Glavni urednik časopisa Kevin Tyler je za BBC povedal, da bi se mutacije virusa na živalih lahko vrnile v človeško populacijo in to bi bilo videti povsem drugače. Dejal je, da bi to lahko predstavljalo težave v prihodnosti in najboljša rešitev je morda cepljenje živali.

Bomo tudi za živali imeli cepiva različnih proizvajalcev?

Ruski raziskovalci so v začetku tedna dobili regulativno odobritev za množično proizvodnjo cepiva. Državni veterinarski nadzornik Rosselkhoznadzor je dejal, da od oktobra preizkušajo cepivo na psih, mačkah, kunah, lisicah in drugih živali. »Vse testirane živali, ki so bile cepljene, so v 100 odstotkih primerov razvile protitelesa proti koronavirusu,« je povedal Konstantin Savenkov, namestnik vodje Rosselkhoznadzorja.

Drugo cepivo razvija ameriška veterinarska farmacevtska družba Zoetis. Cepivo so začeli razvijati lani, ko je bil v Hong Kongu pes pozitiven na covid. Na začetku je bilo cepivo varno in učinkovito pri mačkah in psih, potem pa se je ponudila priložnost, da jo preizkusijo še na gorilah, ki so zbolele v živalskem vrtu v San Diegu. Cepivo Zoetis so prejeli štirje orangutani in pet pritlikavih šimpanzov. Nobena žival ni imela neželenih reakcij.

Za zdaj se raziskave in razvoj cepiv za živali nadaljujejo. Naj bi bilo zelo verjetno, da bomo v bližnji prihodnosti cepili domače živali v velikem številu.

VIRBBC
Prejšnji članekOcena filma: MLK/FBI (23. Festival dokumentarnega filma)
Naslednji članekKako preverite raven nasičenosti s kisikom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.