Brezplačno cepljenje proti HPV tudi za fante

V prihodnem šolskem letu bodo v programu rednega cepljenja do brezplačnega cepljenja proti Humani papilomavirusom (HPV) prvič upravičeni tudi dečki v 6. razredu osnovne šole, piše STA. Cepljenje ne bo obvezno. V Zdravstvenem domu za študente si želijo, da bi bili tudi slovenski dečki zaščiteni proti boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Sem pa spadajo tudi različni raki.

Prvo cepljenje proti HPV pri deklicah izvajajo po rednem programu ceplenja v 6. razredu osnovne šole. V Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani so izpostavili, da je brezplačno cepljenje omogočeno tudi deklicam, ki so prvo cepljenje v 6. razredu osnovne šole zamudile in so rojene v letu 1998 ali kasneje.

Prva okužba s HPV pri mladostnikih in mlajših odraslih je najpogostejša pri posameznikih med 15. in 25. letom starosti.

HPV so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji, kot tudi drugje po svetu. Obstaja več kot 200 različnih genotipov HPV. Okrog 45 genotipov HPV povzroča okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika. Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah, piše NIJZ.

Prejšnji članekDelovni vikend s Klubom koroških študentov
Naslednji članekZakaj so v Evropi tako hude poplave?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.