Če doživljaš nasilje v družini, v kamero pokaži ta znak

Ali v času karantene doživljaš nasilje v družini? Že veš, kako lahko v virtualnem okolju popolnoma varno prosiš za pomoč? Projekt »Reagiraj! – nisi sama, nisi sam« je pred kratkim na svoji Facebook strani objavil poučen video, ki predstavi uporabo in pomen mednarodnega znaka za nasilje v družini. Si ga že videl?

Kako pokazati znak za klic na pomoč?

Če doživljaš stisko v domačem okolju, lahko to nakažeš z mednarodno dogovorjenim znakom; in to brez strahu, da bi pustil kakršnekoli dokaze, ki bi jih lahko nasilna oseba uporabila proti tebi. To storiš tako, da proti kameri pokažeš odprto dlan, premakneš palec v dlan in ga z ostalimi prsti pokriješ v pest.

Kako odreagirati na znak?

Če ti nekdo pokaže takšen znak, nujno reagiraj. Ostani miren in osebi, ki ti je pokazala znak, ne piši sporočil in ne govori na glas o tem, kar je pokazala. Pomembno je, da enostavno takoj pokličeš policijo (113). Več informacij o prijavi nasilja v družini najdeš na spletni strani Policije.

Mednarodni znak nasilja v družini.
Avtorica: Alanna Cavanagh.

Pomen ozaveščenosti pedagoških delavcev

»Reagiraj! – nisi sama, nisi sam« je pilotni projekt študentk in študentov Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, s katerim »želijo vzpostaviti prostor, v katerem lahko z ničelno toleranco do nasilja gradimo protinasilno platformo«. Ustvarjalci projekta pozivajo vse pedagoške delavce, da svoje učence, dijake in študente učijo o pojavnosti in oblikah nasilja ter jih obvestijo o tej možnosti klica na pomoč. Pri tem pa je vseeno ključno, da se poudari resnost znaka, saj si ne želijo, da bi prišlo do zlorab in razvrednotenja klica na pomoč.

Več doma, več v  nevarnosti

Še posebej v tem času, ko so žrtve nasilja v družini še bolj izpostavljene nevarnosti, moramo biti pazljivi, a vseeno odločni. Pri projektu pravijo, da lahko tudi v teh časih naredimo spremembe: »#reagirajvcopatih in morda lahko rešiš življenje.«

Prejšnji članekNajboljše serije leta 2020
Naslednji članekIgra vrne del plačil, če jo prenesete s trgovine AppGallery

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.