»Churchill je bil rasist«

Gibanje Black Lives Matter je doseglo skorajda ves zahodni svet. Protesti so se iz ZDA razširili v Veliko Britanijo pa tudi v Belgijo in Nemčijo ter v večino glavnih evropskih mest. Tako je Floydova smrt združila borce za enakopravnost po celem svetu. A hkrati so se ob protestih pojavili tudi nemiri, ropanje in nasilje. V nedeljo se je v Londonu zgodil incident, ki je razdelil britansko družbo.

i cant breathe

Churchill je bil rasist

Protestniki so v nedeljo, v Londonu, oskrunili kip Winstona Leonarda Spencerja–Churchilla, znanega politika in vodjo Združenega kraljestva v času druge svetovne vojne. Na podstavek kipa, kjer je zapisano Churchillovo ime, so dodali »was a racist« in s tem obtožili legendarnega politika rasističnih nagnjenj.

Slika Churchillovega kipa
Na podstavek kipa, kjer je zapisano Churchillovo ime, so dodali »was a racist« in s tem obtožili legendarnega politika rasističnih nagnjenj.

Kip so začeli čistiti prostovoljci, med njim tudi posameznik, ki je tudi sam sodeloval v protestih. Objasnil je, da je priskočil na pomoč prostovoljcem, ker se mu zdi dejanje oskrunitve neprimerno. Kip je do končno očistil profesionalni čistilec, ki pa mu je ironično ime Winston.

S omadeževanjem Churchillovega kipa so protestniki izgubili podporo starejše populacije Britanije, ki je imela Churchilla v dobrem spominu. Protestniki tako strmo zgubljajo podporo nekaterih družbenih skupin zaradi ropanja in uničevanja posameznikov.

Strmoglavljeni kipi in popisani spomeniki in pretepi s policijo

Pred kratkim se je podoben incident zgodil v Bristolu. Tam so protestniki dobesedno strmoglavili kip Edwarda Colstona, člana parlamenta in filantropa, rojenega v Bristolu. Razlog rušenja je bilo dejstvo, da se je Colston ukvarjal s prodajo sužnjev. Kip je končal na dnu lokalnega pristanišča.

KIp Edwarda Colstona
Kip Edwarda Colstona, ki je končal na dnu morja.

Prav tako so protestniki v ZDA, bolj natančno v Bostonu, popisali spomenik 54. massachusetskega prostovoljnega pehotnega regimenta, bojne enote, ki se je borila na strani Unije v času ameriške državljanske vojne. Razlog oskrunitve je nepojasnjen, saj gre za enoto, ki je bila sestavljena iz temnopoltih prostovoljcev, ki so se borili za ukinitev suženjstva. Ena izmed teorij je, da so skrunitelji želeli opozoriti na odnos Unije do črnskih vojakov po vojni.

Naslikana slika 54. regimenta v borbi.
54. regiment v borbi. V regimentu so se borili temnopolti prostovoljci

V soboto pa je prišlo tudi to nasilja med protestniki in policijo. V Londonu naj bi se miren in civiliziran protest spridil in prešel v nasilje. V Britaniji naj bi že bilo poškodovanih 27 policistov. Povod za nasilje naj bi bilo obmetavanje policije z objekti in pirotehniko.

Protest proti policistom, ki so zakrivili smrt Georga Floyda, se počasi, kakor kaže, spreminja v glasen poziv po poravnavi in priznanju krivde držav, ki so se ukvarjale s prodajo in kupovanjem sužnjev ter kolonizacijo. Oskrunjene Churchillovega in Colstonovega kipa pa poraja zanimiva vprašanja: ali lahko obsodimo značaj davno preminulih oseb po naših, modernih standardih? Ali moramo razumeti, da so te osebe živele v drugačnih časih? Ali bodo naši zanamci podirali kipe naših slavnih sodobnikov?

Prejšnji članekKoronavirus pustoši tudi v Amazonskem pragozdu
Naslednji članekSmrt prič konfliktov 20. stoletja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.