Dan slovenske zastave

Slovenska zastava

Današnji dan zaznamuje dan slovenske zastave. 7. aprila 1848 je namreč domoljubni študent Lovro Toman s pomočjo somišljenikov prvič izobesil slovensko trobojnico na Wolfovi ulici v Ljubljani. Šlo je za obdobje, v katerem se je zahtevala Zedinjena Slovenija.

Barve slovenske zastave izhajajo iz takratnih barv grba Kranjske, ki so jih v 19. stoletju sprejemali kot znamenje slovenstva. Lovro Tuman je na današnji dan vkorakal v gostilno oziroma hotel Zlata zvezda s slovensko zastavo. Poudarjal je, da mora avstrijska zastava izginiti z ljubljanskega grajskega stolpa.

Ljubljanski zmaj

Zastava Republike Slovenije je bila prvič javno dvignjena 26. junija 1991, in sicer na ljubljanskem Trgu republike, ko so razglasili slovensko neodvisnost.

Slovenska zastava je eden izmed državnih simbolov Republike Slovenije in označuje pripadnost državi. Poleg zastave sta državna simbola še grb in himna. Spoštovanje do države izražamo s spoštovanjem do njenih simbolov.

V trenutnem obdobju, ko se skoraj ves svet spopada z novim koronavirusom, je še toliko pomembnejše, da stopimo skupaj in si medsebojno pomagamo. Samo s skupnim trudom bomo namreč premagali epidemijo in se toliko hitreje vrnili v normalno življenje.

Urednica revije Študent

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (2 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.