Danes je Svetovni dan živali!

Group of pets posing around a border collie; dog, cat, ferret, rabbit, bird, fish, rodent
Foto: GlobalP iz iStock

Danes je velik dan za ljubitelje živali oziroma živali same. Na 4. oktober obeležujemo Svetovni dan živali. Ta dan je namenjen ozaveščanju najširše javnosti o živalih kot čutečih bitjih ter o odgovorni skrbi zanje na način, ki jim ne povzroča bolečine, trpljenja in strahu.

Svetovni dan živali ozavešča o čutečih bitjih

Človek se je skozi vso svojo zgodovino razvijal v sobivanju z živalmi. Če živali imamo, gojimo, uporabljamo v svoje dobro, potem je naša moralna dolžnost, da zanje skrbimo na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja. Etika ravnanja z živalmi se danes odraža tudi v zakonodaji številnih držav, Evropska unija je na tem področju v mnogočem vodilna. Tudi v Sloveniji smo v stvarno pravno zakonodajo in v zakonodajo, ki ureja zaščito živali, zapisali, da so živali čuteča bitja.

Poleg zakonodaje je pomembna tudi kultura ravnanja z živalmi, torej vse navade, ki se z vzgojo prenašajo iz roda v rod. Kultura je tista, ki zagotavlja, da se človekov odnos do živali s časom izboljšuje. Kulturo ravnanja z živalmi vsaka naslednja generacija lahko izboljša s svojim plemenitenjem načina razmišljanja o živalih. Nadvse pomembno je tudi, da se sočutna misel razvija že pri mladih, kar je možno doseči z učenjem odnosa do živali že v otroštvu, v okviru družine, vrtca, šole, znotraj lokalnih skupnosti in najpomembnejše, z lastnim zgledom. Vsak posameznik mora razumeti, kaj pomeni trpljenje živali in se truditi, da ga ne povzroča. Prav tako mora vsak od nas vedeti, kdaj je življenje živali dovolj dobro.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAli se bo kripto trg spet prebudil in ali bodo cene ponovne letele v nebo?
Naslednji članekMobilne igre vodijo v hazarderstvo
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.