Danes se borimo proti raku

4. februarja praznujemo Svetovni dan boja proti raku, eni najsmrtonosnejših bolezni, ne le v Sloveniji, temveč tudi na svetu.

Po podatkih Onkološkega inštituta največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, kot na primer kajenje, prekomerno uživanje alkohola, prekomerno hranjenje in debelost, premalo gibanja ipd., ne smemo pa zanemariti niti vpliva vsakodnevnega stresa, s katerim se spopadamo na faksu, med delom, usklajevanjam in ohranjanjem družbenih vezi in še na mnogih drugih področjih naših življenj. Po statističnih podatkih sicer pogosteje zbolevajo in umirajo moški, saj slednji v večji meri uživajo alkohol, več je prekomerno hranjenih, prav tako pa je med njimi več kadilcev kot med nežnejšim spolom.

Na Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje opozarjajo, kaj vse lahko sami naredimo za to, da se čimbolj zaščitimo.

Kaj lahko storimo sami?

Z vključevanjem telesne aktivnosti v naš vsakdan zmanjšamo tveganje za nastanek mnogih vrst raka (na debelem črevesu, prsih, maternici, jajčnikih, trebušni slinavki, požiralniku, ledvicah, jetrih, prostati in žolčniku).

Izpostavljenost alkoholu se najbolj pozna pri povečanem tveganju za raka ustne votline, žrela, grla, požiralnika, jeter, debelega črevesa, danke in dojk. Strokovnjaki svetujejo abstinenco, mi pa vas opozarjamo vsaj na bolj zmerno pitje.

Tobak pa je najpogostejši vzrok raka in z njim povezanih smrti po svetu, samo v Sloveniji ga krivimo za 29 % teh primerov. Neposredno pa se povezuje s pljučnim rakom in rakom dihalnih poti, rakom ustne votline, glasilk, žrela, požiralnika, želodca, debelega črevesa in danke, trebušne slinavke, jeter, ledvic, sečnega mehurja, sečevodov, materničnega vratu, jajčnikov, povzroča pa tudi akutno mieloično levkemijo. Grozno, kajne?

Pomembno je torej, da se redno gibamo, zmanjšamo pitje alkohola in nehamo (ali vsaj zmanjšamo) kajenje!

Ampak nikar ne bodimo pesimisti! Obstaja ogromno načinov, s katerimi lahko znatno zmanjšamo nevarnost za obolenje in tako izkažemo čast vsem tistim, ki so boj proti tej bolezni izgubili, predvsem pa tistim, ki se pogumno borijo.

Ogledate pa si lahko tudi uradno spletno stran kampanje »Mi zmoremo. Jaz zmorem«, ki poudarja, da smo mi sami junaki naše zgodbe.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

VIRNIJZ
Prejšnji članekSuper bowl 2019
Naslednji članekV letu 2018 smo se poslovili od mnogih živalskih vrst
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.