Dobra država: “Čas je, da si državljani ugrabljeno državo vzamemo nazaj.”

Kar se tiče zanimanja mladih za politiko je to premajhno, zato pa obstajajo številni razlogi. Od tega, da nekaterih področje politike enostavno ne zanima, kar je v določeni meri napačna percepcija o dejanskih vzvodih politike, tudi šolskega sistema, pomembno pa je tudi, da se zaradi ugleda politike v Sloveniji mladim pogosto zdi, da ne morejo nič spremeniti, kar pa tudi ni res.

Ali v svoj program vključujete tudi urejanje položaja mladih?

V programu imamo posebno točko, ki se navezuje na mlade – Glas mladih za Dobro državo!, v kateri se dotikamo pomembnih tematik kot so študentsko delo, bivanje itd.

 

Kakšne imate načrte za urejanje študentske problematike (študentsko delo, bivanje, prehrana)?

Študentsko delo je v Sloveniji, v primerjavi z nekaterimi ostalimi evropskimi državami, kjer študentskega dela kot takega sploh ne poznajo, zelo razširjeno. Študentsko delo za študente predstavlja dodaten dohodek, s katerim si lahko privoščijo študij, poravnajo stroške, prihranijo za prihodnost, ali denar uporabijo zgolj za bolj kakovostno življenje. Delodajalcem pa študentsko delo daje možnost za še večjo togost pri zaposlovanju mladih.V prihodnosti bi bilo vsekakor potrebno prevetriti pravno podlago za študentsko delo v smeri, da bi se le to opravljalo neposredno preko delodajalca, ki bi s potencialnim delavcem sklenil pogodbo o zaposlitvi.

Mladi Dobre države verjamemo, da se lahko ‘zdravljenje’ bolezni začne šele, ko izrežemo ‘tumor’, ki je v tem primeru korupcija v naši državi. Treba je presekati lovke kapitala, da bodo institucije začele ponovno služiti državljanom, ne pa kapitalu. Dejansko reševanje posameznih problematik je še najmanjša ovira, ko je sredstev dovolj in ne odtekajo. Trenutno država služi predvsem ozki eliti, ki pa se bo branila z vsemi štirimi, da pridobljene ugodnosti obdrži. Čas je, da si državljani ugrabljeno državo vzamemo nazaj.

 

Ali se vam zdi, da se mladi danes dovolj zanimajo za politiko? Kaj bi lahko izboljšali na tem področju?

Kar se tiče zanimanja mladih za politiko je to premajhno, zato pa obstajajo številni razlogi. Od tega, da nekaterih področje politike enostavno ne zanima, kar je v določeni meri napačna percepcija o dejanskih vzvodih politike, tudi šolskega sistema, pomembno pa je tudi, da se zaradi ugleda politike v Sloveniji mladim pogosto zdi, da ne morejo nič spremeniti, kar pa tudi ni res. Z večjo participacijo bi v Državni zbor prišli bolj kredibilni ljudje, ki bi v večji meri zastopali interese mladih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.